Мечките в Смолянско продължават да нанасят щети, 39 са сигналите за октомври

Мечките на територията на област Смолян продължават да нанасят щети върху домашни животни и селскостопанско имущество, предаде репортер на „Фокус“. 39 сигнала за щети от мечки са проверени през октомври в областта. Въпреки внушителната цифра, сигналите намаляват, тъй като през септември подадените бяха 56.

Има и сигнал за мечка, видяна в населено място. Проверката по него е направена в девинското село Жребово, като експертите са констатирали следи от присъствие на кафява мечка в рамките населеното място.

39 са проверките по сигнали за щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от защитения вид – кафява мечка. Те са констатирани в различни населени места на територията на цялата Смолянска област и при тях е установено, че всички те са нанесени от кафява мечка.

Рекорден е броят на щетите в община Девин, където само през октомври са нанесени 18. Най-много са нападенията на мечки в Девин – 9, в село Лясково те са 4, в село Беден са две, а в селата Осиково, Кестен и Стоманово са по едно.

В землищата на смолянското село Кошница само за месец има пет щети. В селата Солища, Могилица, Сивино и Турян има по едно нападение.

В община Баните има доказани осем щети от мечки. В селата Давидково, Сливка и Босилково те са по една, в село Планинско са две, а в Гълъбово са три само за месец.

В община Чепеларе е регистрирана една щета в село Забърдо.

Едно е мечото нападение и в боринското село Буйново.

Има и една установена щета от мечка в село Любино в община Ардино на област Кърджали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене