Bansko film fest 2023 – free spirit, no limits!

22-рото издание на Международен фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско носи усещане за свобода, вдъхновява и събира световния планинарски и приключенски елит от 22 до 26 ноември! 85 филмови премиери, мотивационни лекции, изложби, активности, партита до зори и програма за най-малките!
Вход свободен!

С нетърпение отброяваме дните до 22-то издание на Банско филм фест изпълнено с приключения, приятели и любимата публика! Запазете датите 22 – 26 ноември, град Банско!
5 дни, 85 филма от 39 държави – екипът ни селектира от над 300 заглавия в световната документалистика филми на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи и други. Филмово жури ще оцени конкурсната програма в 9 категории, прожекции в 4 зали, гости от България и чужбина, срещи, презентации, чествания на годишнини на незабравими постижения в българския и световен алпинизъм, детска програма, изложби, активности на открито, проникване в пещера, състезание по катерене, щандове и незабравими моменти от срещи с фестивалните гости.

Акценти в програмата: специален панел игрално кино, в който ще видим премиера в България на филмът „Nest“ от Дания от конкурсната програма на фестивала Берлинале; премиера на последния филм на Райнхолд Меснер „Sturm am Manaslu“; Поглед към звездите – 550 години от рождението на бащата на съвременната астрономия Николай Коперник и нощен урок по астрономия; 70 години от първите изкачвания на Еверест и Нанга Парбат със специална филмова програма и презентации; музикално пътешествие с Николай Иванов – ОМ; специален photo corner на Уника България, в който можете да заснемете любими моменти и срещи от фестивала и още много изненади от организаторите!

ЗВЕЗДИТЕ НА БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ
– Hans Kammerlander (Italy)/Ханс Камерландер (Италия) – най-накрая ще ви срещнем и с тази легенда в алпинизма. Камерландер е забележителен алпинист, екстремен скиор и планински гид. Описанието на постиженията му само в Алпите и Доломитите е невъзможно. Южнотиролецът е най-дългогодишният партньор на Райнхолд Меснер, при това в най-важния период на хималайската му кариера – финалната част на усилията му да стане първият човек в света, изкачил всичките 14 главни осемхилядника на Земята. С него е бил на седем от тях. Автор е и на първото спускане със ски от Нанга Парбат, свидетели на което стават участниците в първата българска експедиция на този връх;
– Ines Papert (Germany)/Инес Паперт (Германия) – една от най-добрите екстремни катерачки в света; победителка е няколко пъти и в Световната купа за катерене по лед; авторка и на няколко световни рекорда в нейната област;
– prof. PhD Wolfgang Nairz (Austria)/Волфганг Найрц (Австрия) – проф. д-р Волфганг Наирц, ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето (с делтаплан) в най-високите планини през 70-те и 80-те години на ХХ век, които самият нарича “лудите години на австрийския алпинизъм”. Между начинанията под неговото лидерство е експедицията през 1978 г. на Еверест, в рамките на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото му изкачване без кислород.
– Marcin Tomaszewski (Poland)/Марчин Томашевски (Полша) – един от най-актуланите полски алпинисти и Big-Wall катерачи;
– Ludovico Bich (Italy)/Людовико Бих (Италия) – планински гид и фотограф. Той ще представи изложбата си „Black snow“ в рамките на фестивала; Людовико Бих е потомък на една от най – старите фамилии на планински гидове в района на Червиня (Bich), които започват да развиват планинарската култура в Алпите още в края на 19 век и продължават и до днес.

Различният фестивал на свободния дух ще срещне публиката с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности от света, събира всяка година световния и български елит на outdoor активностите. Програмата на фестивала включва мотивационни презентации и workshop-ве от чуждестранни и български гости, премиерни заглавия на голям екран за България са едни от най-награждаваните филми на тази тема през последните две години.
– Силво Каро (Словения)/Silvo Karo (Slovenia) – носител на „Златен пикел“ за цялостна кариера; Силво Каро е един от лидерите на златното поколение словенски алпинисти, което през 80-те години на миналия век записва някои от най-големите постижения в световен мащаб. Роден е през 1960 г. и израства във ферма в Словения. Започва да се катери на 17-годишна възраст. Заедно с връстника си Янез Йеглич и с малко по-възрастния и по-опитен Франчек Кнез формират свръзка, станала известна като Тримата мускетари. В кариерата си Силво Каро има над 2000 изкатерени маршрута, като повече от 300 от тях са премиерни. Става дума за нови, технични линии и за неизкачвани преди това върхове в Алпите, Патагония, Хималаите, Каракорум, Йосемити.

Българската outdoor общност на сцената на Банско филм фест 2023. Гости ще бъдат:
– Николай Петков – алпинист;
– Кънчо Долапчиев – алпинист, преподавател в НСА;
– Дойчин Боянов – алпинист;
– Ефросина Христова – спелеолог;
– Алексей Стоев – астроном;
– Тончо Тончев – алпинист;
– Алексей Жалов – пещерняк, ръководител на множество експедиции;
Водещи в детската и младежка програма БанскофилмфестKIDS:
– Дойчин Боянов – алпинист;
– Александър Шопов – алпинист, ориентировач;
– Камен Бонев, Стойчо Зарев, Сашо Попов, Ваньо Гьорев – проникване в пещера;
– Тихомир Димитров, Свободин Димитров – катерене;
Международно Жури:
– Беноа Аймон (Швейцария) – артистичен директор на Международния фестивал на планинарското кино в Диаблюре, Швейцария;
– Иван Обрейков (България) – оператор, фотограф;

Съпътстваща програма:
Отново ще имаме и програма за малките приключенци – БанскофилмфестKIDS – детска и младежка приключенска програма, която включва над 350 деца 1- 12 клас и предучилищна възраст.
БанскофилмфестMemory – рубрика памет и отбелязване на бележити годишнини в бълагрската и световна планинарска история;
БанскофилмфестBOOK – представяне на книгата на спелеолога Алексей Жалов
БанскофилмфестClimbing – Забавно и демонстративно състезание по спортно катерене в дисциплината „СКОРОСТ“ – „Купа Петър Атанасов“. Състезанието ще се проведе в Хотел „Стената“ село Баня. Подробности и регламент: banskofilmfest.com

БанскофилмфестEXHIBITIONS – 10 фотоизложби
Вход свободен!
Организатори:
Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“
Община Банско
Основни партньори: фирма Компас, SAMSUNG България, Ford Motophoe, УНИКА България, ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA, Полски Институт в София Instytut Polski w Sofii, Посолство на Република Полша в България, Австрийско посолство Austrian Embassy Sofia, Щвейцарско Посолство в България, Унгарски културен институт, Словенско Посолство в България, Halfbike, онлайн магазин Varrio Sport, Bulgaria, Асоциация „Свободни планини“ @Free Mountains Association, магазин Namaste
Партньорски хотели: Хотел Белведере, Хотел Amira, Регнум Банско Хотел Ски § Спа, Хотел „Saint George“, Хотел „Св. Иван Рилски“, Хотел Gardenia, Хотел Кралев двор, Хотел Greenlife Bansko, Къща за гости „Стената“, с. Баня, Хотел Ирина Никулчина, Хотел Орфей, Хотел Elena Lodge, Spa & апартаментен хотел Планински романс;
Основен медиен партньор: Българска Национална Телевизия
Медийни партньори: БНР, издателство Вакон, Дневник, climbingguidebg.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене