Шест партии обжалват резултатите от изборите за общински съветници в Петрич

Шест партии обжалват резултатите от изборите за общински съветници в Петрич и искат касиране на вота. На брифинг днес представители на партия „Движение напред България“, партия „Справедлива България обединени родолюбци – СБОР“, партия „Български гласъ“, партия „Бъдеще за родината“, партия „ВМРО – Българско национално движение“ и „Партия на Зелените“ обявиха причините за искането за касиране на изборите за общински съветници.

Шестте политически партии са участвали в местния вот, някои сме избрани за общински съветници, други не сме, каза пред журналисти Станимир Златков от партия „Движение напред България“. Причините за внесената жалба са разнопосочни, каза Златков и допълни, че една от тях е, че преброяването на бюлетините в Петрич и отчитането на резултатите е отнело повече от 24 часа от приключване на изборния ден. Резултатите, които Общинската избирателна комисия (ОИК) трябваше да оповести до 48 часа след края на изборния ден, бяха оповестени 72 часа след това, допълни Златков. Сред причините е и недопускане на членове на политически партии да присъстват при преброяване на резултатите в ОИК.

Имаме различни сигнали и за това, че в дадено населено място кандидат за общински съветник гласува заедно със семейството си, а тези гласове липсват, обяви Станимир Златков и допълни, че има секции, в които от видеонаблюдението при преброяване на гласовете се вижда, че има един резултат, а в протокола има 10 гласа разлика. Много са поправките и по самите протоколи, някъде липсват подписи на самата комисия, каза Златков.

Днес представители на шестте политически партии внесоха чрез Общинската избирателна комисия – Петрич до Административен съд – Благоевград жалба, с посочените причини и с искането за касиране на вота.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене