НИКОЛАЙ ШУШКОВ: СУТРИН АМ СТРУМА ПРИЛИЧА ПО ТРАФИК НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ В СОФИЯ. ТРЯБВА ДА СПРЕМ ИЗТИЧАНЕТО НА РАБОТНА РЪКА ОТ БЛАГОЕВГРАД

Как стигнахме да дотук, че Благоевград да е в дъното на класацията по средна работна заплата? По-зле от нас са само областите Кюстендил и Монтана. Този риторичен въпрос зададе независимият кандидат за кмет на Благоевград Николай Шушков, номер 74 в бюлетината, по време на среща с една от най-големите пътно-строителни компании в страната и най-големия работодател в община Благоевград. На празника на строителите – св. Димитър – Николай Шушков подари ценна икона на домакините и пожела здраве и благоденствие на служителите и техните семейства.

„Община Благоевград трябва да стимулира обучението в инженерни специалности. Имаме достатъчно млади хора, завършващи право, публична администрация или други хуманитарни специалности, липсват кадри за строителния сектор. Години наред неглижирахме обучението в инженерни специалности и сега страдаме. Това трябва да се промени“, каза Николай Шушков.

„50% от лекарите в Благоевград са в пенсионна възраст. Това е другият дефицит на кадри, който се задава и трябва да му се обърне сериозно внимание. Общината трябва да е в постоянен диалог с бизнеса – да стимулира със стипендии и всякакви други законови средства обучението в дефицитните специалности. Тези хора трябва да имат и достойно заплащане тук, в Благоевград. Иначе получават по-атрактивни оферти и не остават. Сутрин АМ Струма прилича по трафик на Цариградско шосе в София. Трябва да спрем изтичането на работна ръка от Благоевград“, каза още Шушков.

Той даде пример със собствената си транспортна компания, където вече 30% от шофьорите са чужденци. Прибягваме до внос на кадри, защото тук вече няма достатъчно“, споделя Шушков.

Той определи като нерентабилна идеята за изграждане на индустриална зона на терена на пасищата. Това е тежък терен, освен преотреждането на земята, там тепърва трябва да се строят пътища в пресечена местност, да се довежда вода, електричество и газ. Има други по-подходящи места, с по-удобен достъп директно от магистралата, където това може да се случи по-евтино. Да не говорим, че трябва да сме и по-смели, да мислим по-мащабно и да говорим за Икономическа зона „Югозапад“ по подобие на Икономическа зона „Тракия“, която може да се простира между общините Благоевград, Симитли и Дупница. Така ще се обедини целият потенциал на региона.

„Вчера 4-ти пореден областен управител, обясни на Илко Стоянов, че е в нарушение на закона и трябва да върне на държавата имота при бившите казарми, на който трябваше в изминалите 4 години да са построени експо център, изложбена зала и музей. А няма и помен от това. Понеже бях обвинен, че едва ли не, искам да отнема този имот от общината, сякаш мога да го изнеса от нея, ето сега се вижда, че 4-ти областен управител ясно изобличава некомпетентността на настоящия кмет. Не може той да е прав, а 4-ма областни управители и 4-ма министри на регионалното развитие да грешат. Вече на всички е ясно, че си имаме работа с неможещ човек“, каза Шушков. Той със съжаление отбеляза, че в Благоевград от 1989 г. насам няма изградена нито една нова детска градина. Има пригодени няколко в жилищни блокове, но те не отговарят на никакви европейски стандарти, каза Шушков и пое ангажимент за строежа на три нови детски градини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене