Стоян Стоев: Една от най-големите пропуснати възможности в Сандански през последните години – привличането на инвестиции

Една от най-големите пропуснати възможности през последните години в община Сандански е изграждането на Индустриална зона при с. Дамяница. Подписахме Меморандум за създаването ѝ преди 2019 г. и от тогава не се случва нищо. Това подчерта кандидатът за кмет на Сандански Стоян Стоев. По думите му има много възможности за финансиране, които се пропускат. Той даде пример с Програмата за подкрепа за развитието на индустриални паркове, финансирана с бюджет от Плана за възстановяване и устойчивост, която изглежда, че ще бъде поредната пропусната възможност.

„Можем да привличаме инвестиции ако общината положи основата – затова и вече сме готови с идеен проект на Индустриалната зона. В нея няма да допуснем тежко производство, което би повлияло на климата и уникалната ни природа“, подчерта Стоев. Той обясни и че днес ще бъде много по-труден този проект, отколкото бе преди 4 години. „Днес има военен конфликт на няколко стотин километра от нас – това прави инвеститорите много по-предпазливи“, обясни той.

Според него е от първостепенно значение да се промени и облика на действащите промишлени зони в общината ни. „Защото никой инвеститор няма да дойде тук, когато види в какво положение са оставени предприятията ни“, категоричен е Стоян Стоев. Той разказа и за срещата си с едни от големите предприемачи в общината, които казвали, че най-големият им проблем са срещите с чуждестранни партньори, които идват, за да видят производствените им възможности. Всичко в предприятието е на световно ниво, но пътят до него е потънал в кал и мръсотия.

„Индустриалната зона е важна по много причини, но основното са доходите на хората. Защото повече инвестиции означават повече конкуренция между работодателите и по-високи заплати за работниците“, каза още Стоян Стоев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене