Община Петрич с първа копка за ремонта на пътя Струмешница-Гега

Община Петрич защити финансиране за изпълнение на проект за цялостен ремонт на общинския път от село Струмешница през село Боровичене до село Гега.
Ремонтните дейности стартираха днес със символична церемония „първа копка“.
Този общински път е в много лошо техническо и експлоатационно състояние. Трасето на пътя минава през планински терен. Разрушенията на пътната настилка са над 75% от общата площ.

В лошо състояние са и отводнителните съоръжения. Липсва вертикална сигнализация почти по цялата дължина на участъка, хоризонтална маркировка е в незадоволително състояние.
В това си състояние пътят не може да изпълнява функциите си за безопасност и спокойствие при пътуване. В района, в който се намира пътят, има национални туристически обекти, развиват се селски и планински туризъм, което е основание Община Петрич да го определи като стратегически важен участък за икономическото развитие.

Подготвена беше пълна документация за реализация на проект за основен ремонт и реконструкция на пътя от началото му при с. Струмешница до с. Гега.
Участъкът е с дължина 10, 860 км. „През летните месеци на 2022 година общините в страната подготвиха своите проекти за важни пътни обекти, защото имаше отворено финансиране.
Средствата не са достатъчни за всички общини, което предполага, че качеството на проектите определя и класирането.

Община Петрич защити своя проект успешно.
След обявяването на поръчката за изпълнител, започнаха жалбите.
И така процедурата влезе в съда – до 11 октомври 2023 г, когато окончателно се произнесе Върховен административен съд в полза на Общината.
Съгласно приетите правила на МРРБ на Община Петрич са предоставени към момента 50 % от средствата за целия участък – малко над 5 млн лв.

Успешното начало на реализацията на този първи етап ще даде основание на Община Петрич да кандидатства за осигуряване на финансиране и за втория етап.
Този проект е поредният, защитен от екипа БРЪЧКОВ, чрез който се подобрява състоянието на пътната инфраструктура в община Петрич. Това отново се случва с привличането на външно финансиране.
Водосвет днес отслужи отец Ангел Кочев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене