След отпуснато финансиране се възстановяват редовните археологически разкопки пред художествената галерия в Кюстендил

Възстановяват се редовните археологически разкопки и полева консервация на обект „Парк галерия 2“, пред художествената галерия в Кюстендил, съобщи на пресконференция днес директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички.

„Получихме доста упреци по отношение на вида и състоянието на археологическия обект в центъра на града“, коментира Дебочички и уточни какви са причините за спирането на работата по него. Дебочички посочи, че едва сега, след четири последователни етапа на проучвания, музеят е получил финансиране от Министерство на културата, което се е забавило заради късното приемане на републиканския бюджет. „Сега колегите трябва да се справят с проучванията на обекта в рамките на ноември и декември“, каза Дебочички.

По проекта, който е съгласуван с Министерството на културата, е предвидено на 1000 кв. м от парка пред художествената галерия в Кюстендил да бъдат експонирани археологическите останки на антична Пауталия. Проучванията започнаха 2018 година, а през тази година трябва да бъде извършен петият етап.

Редовните теренни проучвания за настоящия етап са финансирани с около 54 200 лв. След приключването на етапа, обектите трябва да бъдат укрепени с полева консервация, за да не се самосрутят.

Според ръководителя на проекта Румен Спасов, в момента няма възможност за отваряне на всички участъци, предвидени по проекта. Той уточни, че част от разкритата до този момент пауталийска улица, с широчина от 6 метра, и кръстовището й с друга улица, събираща четири малки квартала от града, се намират под новоизградените алеи в парка пред галерията.

Разкритията на обекта досега откриват изградена през 6 в. мощна крепостна стена с широчина от 2,60 м и височина между 8 и 10 метра, отделни жилищни сгради, улици, водопроводи и канализация.

Предстои проучванията да стигнат чак до първият строителен период на обекта, за който има данни, че е от 4-то хилядолетие преди Христа, разказа пред БТА Веселина Вандова.

Предвидено е в бъдеще цялото проучване, включващо територия от 1000 кв. м., да завърши с проект за консервация и реставрация и експониране на част от антична Пауталия в парка. „Целта ни е да представим наследството на Кюстендил“, каза Валентин Дебочички.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене