Областният управител Мария Димова поиска от Административен съд – Благоевград отмяна на заповед на главния архитект на Община Благоевград

Областният управител Мария Димова поиска от Административен съд – Благоевград отмяна на заповед на главния архитект на Община Благоевград. Заповедта от юни 2023 г. е за одобряване на подробен устройствен план. С нея предоставеният от държавата на Общината през 2016 г. имот в района на бившата казарма се разделя на два самостоятелни парцела. Променя се и предназначението на единия от тях от «за интер експо център и конгресен център, музей, парк, спортен център и православен храм“ на „за индустриален парк за високотехнологични интензивно базирани на знания услуги“.
Издадената от главния архитект на Община Благоевград заповед дава старт за изпълнение на замисъла на кмета Стоянов, който след двегодишно бездействие започва поредица от действия за заобикаляне на законовото изискване да бъде върнат незабавно предоставеният от държавата имот, заради неизпълнен от Общината ангажимент да изгради Интер Експо и Конгресен център в срок от 5 години, изтекъл през 2021 г.

Имотът, чието предназначение е променено със заповедта на главния архитект е непосредствен съсед на имот – публична собственост на държавата, което изисква тя писмено да бъде уведомена за готвената промяна. Това не е направено. Нещо повече, направеното изменение е с очевидна цел имотът публична държавна собственост да бъде изключен като непосредствен съсед на новообразувания със заповедта имот, е становището на юристите.
Тази промяна е лишена от градоустройствена логика и цели единствено заобикаляне на разпоредбите на чл. 131 ЗУТ относно кръга от заинтересовани лица в производството по допускане, разглеждане, съгласуване и одобряване на ПУП и техните изменения, се казва в жалбата до Административен съд.

Според юристите на Областна администрация Благоевград заповедта е издадена при превратно упражняване на властнически правомощия и при особено съществено нарушаване на материалния закон. С жалбата те са поискали от съда да отмени като незаконосъобразно и разпореждането за предварително изпълнение на заповедта.
Обжалваната заповед е нищожна, защото е издадена от некомпетентен орган – главния архитект на Община Благоевград, който няма правомощия да променя предназначението на имот – публична общинска собственост, предоставен на Община Благоевград по реда на чл. 54 ЗДС, както и защото е издадена при условията на превратно упражняване на властнически правомощия и с цел заобикаляне на императивни разпоредби на Закона за държавната собственост. Вместо кметът на Общината, респ. главният архитект на Общината, да изготвят и внесат в Общинския съвет докладна записка за приемане на решение за обратно прехвърляне на имота, предоставен безвъзмездно от Държавата, главният архитект одобрява изменение на действащия план, с което цели осуетяване на производство по връщане на имота в патримониума на Държавата.

С одобрения проект за изменение на действащия ПУП-ПРЗ теренът, предоставен от Държавата на Община Благоевград се разделя на два нови урегулирани имота, като новообразувания УПИ II се отрежда за „за индустриален парк за високотехнологични интензивно базирани на знания услуги“. Създаването на индустриален парк върху част от терена, предоставен от Държавата по реда на чл. 54 ЗДС, който безспорно е публична общинска собственост без право на промяна на предназначението не отговаря на критериите на чл. 54, ал. 3 ЗДС за допустим апорт в капитала на търговско дружество за реализиране на обекти, необходими за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.

С подадената до Административен съд Благоевград жалба се иска отмяна на въпросната заповед на главния архитект на Община Благоевград, като незаконосъоразна, като мотивите, които юристите изтъкват в защита на своето твърдение са, че тя е постановена при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила – не са изяснени всички факти и обстоятелства от значение за случая; пренебрегнато е обстоятелството, че процесният имот е придобит от Община Благоевград в резултат от проведена процедура по чл. 54 ЗДС, който предвижда императивни ограничения относно предназначението и ползването на имота, които Общината е длъжна да съобрази при извършване на административно-правни действия, засягащи имота.

Няма решение на Общински съвет, с което той като собственик на имота дава съгласие за промяна на предназначението на имотите в обхвата на проекта за изменение на ПУП. Липсва задължителното съгласие на Министерство на отбраната, което управлява съседния имот публична държавна собственост.
Незаконосъобразно е и разпореждането на главния архитект за допускане предварително изпълнение на издадения административен акт, тъй като не е налице държавен, респективно обществен интерес. Главният архитект не е обосновал по никакъв начин наличието на обстоятелства, обуславящи необходимостта за защита на важни държавни или обществени интереси, налагащи предварителното му изпълнение.

Държавата дава земята на Общината през 2016 г. под условие за 5 години да изгради там Интер Експо и Конгресен център и музей, в противен случай предприема действия за възстановяване на терена от 61 дка в патримониума на държавата.
Нищо не се случва, поради което през ноември 2021 г. държавата кани кмета да си изпълни задължението и да й върне собствеността.
Почти две години Илко Стоянов отказва да изпълни задължението си, заради което държавата подготвя съдебен иск в защита на държавния интерес.

 

Областният управител Мария Димова ще даде брифинг по темата днес от 14:00 ч. в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене