Стоян Стоев: Да се обособи място за постоянна изложба на детски рисунки – това е едно от нужните действия на общината в подкрепа на младите таланти

Да се обособи място за постоянна изложба на детски рисунки – това е едно от нужните действия на общината в подкрепа на младите таланти. Това подчерта кандидатът за кмет на Сандански Стоян Стоев.

В деня на свети апостол Лука художниците честват своя професионален празник, а общината е известна с поредицата от големи имена в изобразителното изкуство. В тази връзка Стоян Стоев разказа за разговор с големия местен художник Кирил Божкилов за бъдещето на културата и нужните действия в нейна подкрепа.

„Кирил Божкилов днес обучава талантливи деца напълно безплатно в Поленица. Готов е да дава, без да взима. Общината обаче липсва и дори не се възползва от своите таланти“, възмущава се Стоян Стоев. Според него е недопустимо в едно от селата да се прави повече за развитието на талантите на децата, отколкото в общинския център. „Една малка, но бърза стъпка, която можем да направим е да обособим място, където децата и младежите да показват своите картини. Така ще ги мотивираме и ще покажем таланта им пред гостите на града“, обяснява Стоян Стоев.

Според него една от областите, в които е загубено най-много време през последните години е именно културата. „Всички фестивали бяха спрени, нищо ново не бе инициирано. Затова трябва да отворим нова страница в културата с мисъл както за творците ни, така и за недвижимото ни културно наследство“, категоричен е Стоян Стоев.

Той разказа и за чувството, което е изпитал когато е видял, че в работния кът на големия Божкилов стои предизборна картичка с неговия лик – „усещаш се едновременно поласкан и натоварен с огромната отговорност, да носиш доверието на подобни хора, чието име е познато и извън пределите на България“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене