Директорите на РБ „Димитър Талев“-Благоевград и на библиотеката в Струмица подписаха меморандум за сътрудничество

Пример за обмен на опит дадоха вчера две културни институции. Екип от Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград гостува на колегите си в ЛУБ „Благой Янков Мучето“ в град Струмица, Северна Македония.
Директорите Емилия Малешевска и Денис Мустафов подписаха меморандум за сътрудничество. Гостите подариха на своите домакини картина с изглед от старинния квартал „Вароша“ в Благоевград.

В библиотеката в Струмица се проведе образователна работилница, на която представителите на РБ „Димитър Талев“ представиха техниката „Оримото“, с която старата книга може да придобие нов облик и да бъде представена под формата на букет, сърце, къща, цвете и много други форми. За това са необходими сръчност и въображение, за да се сътворят различни декорации чрез сгъване, рязане и украсяване. В резултат на всичко това старите книги се „раждат“ отново като произведения на едно друго изкуство.
Творбите, създадени по време на работилницата в Струмица, са подредени в красива и вълнуваща изложба, която ще може да се види. Експозицията ще може да се види от жители и гости на Струмица в следващия един месец.

„Проведохме много полезна среща с колегите от Северна Македония. Убедена съм, че подписаният меморандум отваря широко хоризонта за успешно и дългосрочно партньорство между нашите културни институции от двете страни на границата! Вярвам, че във времето ни предстоят много общи събития и дейности“, сподели Емилия Малешевска, директор на РБ „Димитър Талев“-Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене