Методи Байкушев: Ще направим града ни отново привлекателен, Благоевград ще гледа към бъдещето

Благоевград трябва да гледа към бъдещето. Искам тук да създадем високотехнологични производства и услуги с висока добавена стойност. Бъдещето за нас е в образованието. Това е начинът да върнем хилядите умни благоевградчани, напуснали родния град, за да живеят и работят в различни точки на света. Такава е целта на нашата инициатива „Ела си в Благоевград“.

Тази визия за града изложи Методи Байкушев, кандидат-кмет на Благоевград, издигнат от Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ в интервю за БНРБлагоевград.

Мария Благоева/БНР: Г-н Байкушев, в каква посока трябва да се развива Благоевград, Как искате да изглежда нашият град след 10 години например?

Методи Байкушев: Ние трябва да погледнем към бъдещето. Много се говори сега за индустриалното развитие на Благоевград. Нека бъдем честни. Представяме ли си, че нашите деца работят в тежки заводи? Никога това не е било бъдещето на Благоевград. Целта ни е да създадем високотехнологични производства и услуги с висока добавена стойност. Това всъщност мечтаят нашите деца. Ние трябва да разберем, че е много по-добре човек да работи на една компютърно програмирана машина, а не да е обикновен стругар. Така че бъдещето за нас е в образованието.

Това е и начинът, по който можем да върнем напусналите ни прекрасни хора от Благоевград, които живеят навсякъде по света, само не и тук. Трябва отново да направим града ни привлекателен за хората, които са ни напуснали – прекрасните ни специалисти, за да намерят те своето поприще в Благоевград.

Това ще направим с нашата инициатива „Ела си в Благоевград“. Това е една инициатива, с която ще срещаме българи, които са излезли от Благоевград, с потенциални инвеститори, със съществуващи работодатели и с университетите. Ще създадем един истински жив форум, в който хората ще могат да се срещат и да градят заедно визия за бъдещето на Благоевград.

Бъдещето не е нещо, което може да се определи административно. Целта на кмета и на кметския екип е да създаде добра среда, в която хората със собствените си сили и креативност да изградят истинското бъдеще на Благоевград.

Мария Благоева/БНР: Доверието е ключовата дума?

Методи Байкушев: Доказано, досегашните кметски екипи не успяват да създадат доверие в инвеститорите. Индустриални зони, милиарди инвестиции, нищо не може да стане ако няма доверие. А защо няма доверие това трябва да отговорят всички които досега са заемали държавни постове, между другото, всички кандидати за кметове са били, говоря тези, които имат истински шанс за да спечелят изборите, или са били кметове на Благоевград, или са били заместник-кметове, или са били народни представители. Аз съм единственият кандидат, който не е заемал никаква публична длъжност и съм развил собствена кариера и имам управленски опит, който смятам, че може да помогне именно затова.

Мария Благоева/БНР: Имате ли визия за развитие на селата в община Благоевград?

Методи Байкушев: Първо трябва общината да разбере, че има села. Вчера прекарахме половин ден в Българчево. Когато влязох нещо ме хвана за гърлото. То наистина изглежда като след война. Там се вижда, че общината просто сякаш не присъства по никакъв начин. Говорим за проблем с водата. Хората просто нямат вода, всеки от тях е инвестирал между 6 и 10 хил. лв. за да направи сондаж и пак не могат да решат проблема с водата, при положение че това нещо може да се реши без да се влагат в стотици хиляди, да не говори милиони, на централно ниво. Има си резервоар в селото, по същия начин стои въпросът с всички села на десния бряг на река Струма, но и не само там и в другите села. Първото нещо е да решим проблема с водата. От там нататък всичко останало.

Мария Благоева/БНР: Проблемите в здравеопазването са много, но най-големият за Благоевград е липсата на кадри. Имате ли тук решение?

Методи Байкушев: Ние сме дали най-добрите медицински кадри на цяла България. Има редица професори и доценти, които практикуват в София и в други клиники в страната, а не успяваме да ги задържим или да ги върнем тук. Истината е, че досегашните кметове се правят, че проблемът „МБАЛ-Благоевград“ не съществува. Да, но той съществува. Общината има дял в тази болница, в това търговско дружество. Общината е собственик и на земята, където се намира болницата и не може да си позволи повече да абдикира от този проблем. Общината субсидира най-различни неща и е време да разбере че не може един областен град да се развива без да има солидна държавна болница.

Затова ние ще направим две неща. Първо, ще настояваме пред държавата да реши проблема с „МБАЛ-Благоевград“, защото държавата е мажоритарния собственик. Да осигури професионално управление. И второ, общината ще отдели целеви средства за подпомагане на млади лекари, които да се завърнат в Благоевград и да укрепят отделението, които в момента се крепят на косъм.

Така, както общината отделя целеви средства за футболен клуб „Пирин“, за денонощни аптеки, аз смятам, че не по-малък приоритет е ние да имаме достатъчно лекари в спешното отделение, достатъчно лекари в детското отделение и достатъчно във всички други ключови отделения. Към момента единствените отделения, които разполагат с достатъчно и квалифициран персонал, така че да не са просто формално съществуващи, са Хирургия и Анестезиология. Всички останали отделения имат огромен проблем с кадрите и ние ще се ангажираме с този проблем, няма да се правим, че не съществува или че е на някой друг.

Този проблем е на Благоевград. Мотото на нашата кампания е „Благоевград може“, аз поех ангажимент да напълня листата на „Продължаваме Промяна“ и „Демократична България“ с хора, които наистина ще обогатят общинския съвет с гражданската си позиция. Гласувайте за нас с номер 66 в бюлетината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене