“Интернет за всички 55+” в село Баничан

Възрастните хора в гоцеделчевското село Баничан вече не са дигитално изолирани. Тези от тях, които имат желание, могат да се потопят в необятния свят на информационните технологии, благодарение на една чудесна инициатива под надслов “Интернет за всички 55+”, която се реализира със съдействието на местното читалище “Изгрев 1930”. Идеята е, чрез видеонаблюдение, непонятните и чужди за повечето хора от третата възраст информационни технологии, да станат по-разбираеми и използваеми.

„Това е една дългосрочна инициатива, която започна още през 2019 годин. Тя е насочена към възрастните хора, да не се чувстват дигитално изолирани. С нашето обучение, което е безплатно, целим да се запознаят с работата с компютри, таблети и телефони. Тъй като виждаме, че младите хора се раждат едва ли не с таблет в ръка, то възрастните хора се чувстват като изолирани от тези информационни технологии. Точно тази изолация искаме да премахнем чрез това обучение, което реализираме съвместно с Асоциация съвременни читалища. Ние бяхме едно от 40-те читалища избрани в страната и сме първите, които реализират този проект в област Благоевград. Радвам се, че се включиха възрастни хора в това обучение“, коментира за Радио Благоевград Румяна Джибова, секретар на Читалище „Изгрев 1930“ в гоцеделчевското село Баничан.

Видео уроците се провеждат в сградата на читалището, като до момента се обучават около осем възрастни хора, но се приемат и нови желаещи да овладяват информационните технологии. Обучителните курсове са стартирали през септември и ще продължат до края на ноември. Темите са около 15, като всеки видео урок продължава около 5-6 минути.

„Тази видеоуроци са разработени да бъдат практични за тях. От тях възрастните хора научават как могат да пазаруват от интернет, как да си включат телефона, как да различават, че интернет не е безопасно място, как могат да изпратят онлайн картичка на любим човек или приятел. В началото възрастните хора приемаха тези нови знания малко плахо, но след като им се разкаже за какво точно иде реч, им става много забавно“, допълни читалищният секретар.

Всеки обучаващ се може да провери своите знания като попълни тест, публикуван в учебното помагало, което получават участниците в проекта. На 20 декември, възрастните хора преминали обучението, могат да участват в томбола с награди, подготвени от организаторите на инициативата, като стимул за положените усилия.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене