Учени успяха да победят един от най-смъртоносните видове рак

Смъртоносна и безпощадна болест най-накрая поддаде на лечение благодарение на доста нетрадиционен научен подход за нейното изкореняване и научна изобретателност.

Когато говорим за рак, ракът на панкреаса е една от най-тежките му разновидности. Процентът на оцеляване при него е един от най-ниските. Обикновено дори и при ранна диагностика, пациентите живеят средно не повече от три до три години и половина. Причината е, че туморите на панкреаса имат редица особености, които ги правят трудни за лечение. Но учените може би са намерили хитър начин да обърнат тези уникални свойства срещу самия рак, пише New Atlas.

Изследователи са открили, че замяната на хранително вещество, на което раковите клетки на панкреаса разчитат, за да оцелеят и растат, с негова имитация води до глад, като забавя разпространението му. Откритието отваря вратата към изцяло нов подход към лечението на този смъртоносен вид рак.

В ново изследване учени от института Stanford Burnham Prebys, Калифорния, използвали уникалните свойства на туморите на панкреаса, за да спрат растежа и разпространението на рака.

„Туморите на панкреаса се опаковат в плътна съединителна тъкан, която ги капсулира от останалата част от тялото и прекъсва доставката им на кислород – казва Козимо Комисо, автор на изследването. – В резултат на това тези ракови заболявания развиват уникални метаболитни свойства в сравнение с други тумори и това е нещо, което може да успеем да използваме с нови лечения.“

Нещо, което отличава рака на панкреаса от другите видове рак, е неговата зависимост от хранителния глутамин, който клетките му използват, за да оцелеят и да се размножават. И така, изследователите са използвали 6-диазо-5-оксо-L-норлевцин (DON) при мишки, който е структурно подобен на глутамин, но не може да се използва като източник на гориво, и са открили, че той значително забавя растежа на тумора и спира неговото разпространение.

Съзнавайки, че раковите клетки на панкреаса могат да използват други хранителни вещества, когато глутаминът не е наличен, изследователите комбинирали DON с вече съществуващо лечение на рак, за да блокират достъпа на клетките до друго важно хранително вещество – аспарагин.

„С DON раковите клетки не могат да използват глутамин, но могат да започнат да зависят от други хранителни вещества като резервно копие, включително аспарагин – казва Комисо. – Смятахме, че ако можем да ги спрем да използват глутамин и аспарагин, туморите ще останат без възможности.“

Клетките се нуждаят от аспарагин, за да произвеждат белтъци и да създават нови клетки, а L-аспарагиназата е химиотерапевтично лекарство, което разгражда аспарагина, потискайки клетъчното делене и растеж. Изследователите отбелязват, че комбинирането на DON и L-аспарагиназа води до синергистичен ефект, помагайки за предотвратяване на разпространението на туморите на панкреаса към други органи.

Въпреки че DON е преминал през ранни клинични изпитвания като лечение на рак на белия дроб, а L-аспарагиназата вече се използва, това е първият път, когато двете се използват заедно.

„Това е особено вълнуващо, защото по-нататъшното изследване при пациенти с рак на панкреаса може да бъде сравнително лесно, тъй като изследването съществува за други сериозни тумори – казва Комисо. – Това може да промени играта за рака на панкреаса и голяма част от предклиничната работа, необходима за рационализирането му, вече се случва.“ Изследването е публикувано в списанието Nature Cancer.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене