Графични портрети на извести личности показа Държавния архив в Кюстендил по повод празника си

Графични портрети на извести личности и такива, рисувани от известни личности, показа Държавния архив в Кюстендил по повод празника си. На 10 октомври се отбелязва професионалния празник на българските архивисти, а през тази година Архивът в Кюстендил отбелязва и 60 години от създаването си. Изложбата е озаглавена “ Из разнообразието на архивното богатство – арт архив – Кюстендил“.

В показаните днес експонати присъстват запазени портрети на художниците Александър Божинов и Петър Морозов, рисувани от Андрей Протич, изкуствовед и братовчед на Димитър Протич – юрист, член и председател на Върховния Касационен съд, чийто е и представеният в изложбата архив. В същия фонд има и графичен портрет на Стефан Костов, рисуван от Елин Пелин.

Представени са и рисунки на Кирил Николов – Странджата. Странджата е спортист, боксьор, а от 1950 г. на негово име се е провеждал международен боксов турнир, разказа архивистът Албена Георгиева.

В експозицията е представено и ученическо творчество, от фонда на някогашното училище в с. Габрашевци, община Трякляно. Рисунките са открити при паспортизация, като с тях е била подвързана архивната единица, разказаха от Архива в Кюстендил.

Част от арт-архива са и два портрета от семеен фонд на юриста Милан Киселички и съпругата му. „При обработката на документите портретите са описани като рисувани от Владимир Димитров-Майстора. Нямаме потвърждение, че това е така, предстои това да бъде изяснено. Имаме информация за техниката – става дума за чернобели изображения с ретуш, но не знаем дали е рисувано директно върху снимка или върху платната“, разказаха от архива.

Изложбата е част от инициативата на архива в Кюстендил да показва интересни документи от фондовете си по повод 60-тия си юбилей.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене