Проф. Рачев: Снегът идва на места ще паднат над 20 см

Снегът идва, ето къде в България ще падне първо, обяви проф. Рачев

„Има страховити прогнози за сняг. Сняг ще има на Мусала, иначе лятото си продължава“, това каза в авторската си рубрика по bTV проф. Георги Рачев. Той беше категоричен, че топлото време остава в следващите дни на октомври в по-голямата част на България.

Като доказателство климатологът напомни, че сутрешната температура в София е била около 16 градуса.

До следващия вторник не ни чакат „чудовища“ от студен въздух, каквито има в Северна Европа, категоричен беше проф. Рачев.

Според „Метео балканс“ обаче, моделът GFS прогнозира не само валежи от сняг и дори снежна покривка в Европа, като на места тя ще е над 2-3 см.

В планините и над 20 см. Според модела към края на месеца ще започне полярно нахлуване, което е свързано с полярен циклон, разположен над Европейска Русия, Украйна и Полша. GFS  прогнозира и за вероятен предстоящ циклогенез над Балканския полуостров.
Ако тази прогноза се реализира, ще имаме първите валежи от сняг за тази зима и то в Предбалкана и Софийска област.

Чак следващата седмица температурите на Балканите ще паднат с 5 до 8 градуса. „Така почти ще влезем в нормата за месеца, защо в България е с 4 градуса по-топло от обичайното за октомври“, обясни специалистът.

На 15 октомври, когато започва отоплителния сезон в София, няма да има нужда от парно, защото температурата ще е око 25 градуса, добави професорът. Рачев предупреди, че в четвъртък ще бъде най-студената сутрин за периода, когато ще е 7 градуса, но после и минималните стойности ще се повишат.

„Абе, сандалът вече да се носи с чорап“, коментира водещият Златимир Йочев.

„Може и на баба чорапчето, нещо по-вълненко“, отвърна синоптикът.

През уикендът над цяла България ще има много хубаво и слънчево време. Температурите гонят рекордните стойности за този период, подчерта проф. Рачев.

Морската вода е 21-22 градуса, половина мъже могат да се къпят спокойно, каза още той.

Единствените проблемни дни са сряда и четвъртък, когато се очаква падане на температурата на въздуха под 20 градуса. „По принцип есента край морето е по-топла, за сметка на по-хладната пролет“, напомни проф. Георги Рачев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене