Община Благоевград кандидатства с три проектни концепции пред МРРБ за индустриалните паркове, ски зона „Картала“ и модернизиране на ДТ „Никола Вапцаров“

Община Благоевград кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с три проекти концепции за стимулиране и развитие на Благоевград и региона по Процедура BG16FFPR003-2.001 „КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ“.

Първата концепция е свързана с развитието на индустриалните паркове в Община Благоевград. Тя включва изграждането и функционирането на „Индустриален парк „Зелен дол““ и Високотехнологичен парк (HIGH-TECH PARK) в парк „Македония“. В нея е заложено организиране на високотехнологично производство, създаване и развитие на иновационни клъстери, насърчаване на заетостта и развитие на предприемачеството, в това число намиране на работа и предоставяне на субсидирана заетост, осигуряване на стажове и обучения, включването в заетост на безработни лица и други.
По този начин Община Благоевград се стреми да повиши конкурентоспособността на местната икономика, да подобри жизнения стандарт на хората и да постигне устойчива заетост чрез привличане на бизнеса.

Втората концепция е насочена към туризма, където са планирани инвестиции от ключово значение за региона. Представеният проект включва – подобряване условията в туристическите бази в курорта Бодрост, в това число Еколенд центъра и хижа Бодрост, посещавани от деца, младежи и възрастни туристи; изграждане на туристическа инфраструктура към местността Картала; реконструкция и рехабилитация на общински път от Благоевград до м. Картала, както и създаване на велосипедно трасе; разработване на иновативни дигитални решения за разнообразяване на туристическата дестинация; изграждане на укрепителни и отводнителни съоръжения, заради високата сеизмична активност в района и не на последно място разкриване на нови работни места.
Инвеститорът, който ще бъде партньор на Община Благоевград, се предвижда да доизгради ски център „Картала“. Предвидени са две нови въжени линии, осветителна уредба за нощно каране, министадион и многофункционална площадка за зимни и летни спортове, изграждане на водно огледало за летни атракциони и захранване на системите за изкуствен сняг, нови алеи за планинско колоездене.

Третата концепция на Община Благоевград е свързана с обновяването и модернизирането на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Основната цел е културния институт да отговаря на съвременните тенденции и нуждите на аудиторията.
Предвидено е закупуването на електробус, който да бъде превърнат в мобилен театър.
Освен това ще бъдат обособени открити пространства за култура и ще бъде създадена дигитална информационна мрежа на територията на община Благоевград.
Целта на трите проектни концепции, с които Община Благоевград кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е насърчаване на инвестициите и увеличаване на туристическия поток в сътрудничество с частния, неправителствения и публичния сектор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене