Александър Якимов: Обещавам, че ще дадем и последните си сили, за да отстраним Пирин (Благоевград)

Един от най-опитните в състава на Вихрен (Сандански) Александър Якимов говори след победата с 1:0 над Левски II през уикенда, както и за предстоящата среща за Купата на България срещу Пирин (Благоевград). Ето какво каза Якимов пред официалния сайт на Вихрен:

-Сашо, прибавихте още три точки след минимална победа. Но сякаш има една тенденция вторите отбори да създават доста неприятности в групата?
-Така е, виждате, че във всеки един от тези тимове има качествени юноши, които са много добре подготвени физически. Ако има и нотка подценяване от наша страна, ни създават проблеми. Тези млади момчета имат хъс, амбиция и желание да се доказват.

-Притеснява ли те разликата от шест точки, с която Миньор Перник води в класирането?
-Ако трябва да съм честен, по никакъв начин не ме притеснява. Аз на всеки казвам, че е важно ние какво ще покажем и какви резултати ще имаме. Тепърва има много мачове, освен това през пролетта приемаме Миньор на наш терен, така че е твърде рано да се правят някакви сметки. Една или две минимални грешки и нещата се свеждат до един пряк двубой.

-Предстои двубой за Купата на България срещу Пирин (Благоевград), който със сигурност ще бъде по-специален не само за теб…
-Не само аз, но и доста от опитните момчета във Вихрен, сме минали през Пирин. Обещавам, че ще се раздадем и каквото зависи от нас, каквото можем, ще го направим по време на мача. А какво ще стане – вече е Божа работа. Ние излизаме от позицията на отбор от Трета лига, те са елитен тим, но ние ще се опитаме да ги отстраним.

-Ще бъде ли изненада, ако отстраните Пирин? Вече се справихте с Марек в предишния кръг.
-Аз наистина мисля, че имаме много добри футоблисти. При положение, че сме добре подготвени, ще дадем всичко по силите си и ако от Пирин ни подценят, ще се постараем поне да не им е лесно на терена. Няма какво да се заблуждаваме, със сигурност ще ни затруднят. Наясно сме, че има разлика в класите като отбори, но това не ни пречи ние да се опитаме да ги елиминираме.

-Ти си сред най-опитните във Вихрен, какво искаш да постигнеш с отбора?
-Докато можем да играем и докато усещаме, че не сме в тежест на отбора, искаме да се завърнем в професионалния футбол. Това ще бъде плюс и за младите, които след това да бъдат гръбнакът на Вихрен във Втора лига.

-Може би след това и в Първа лига?!
-Ще се радвам, ако стане така… При нас се работи изключително професионално, имаме всички условия за възстановяване и за тренировки. Вече доста години съм тук и виждам какви усилия полага собственикът на клуба и ръководството, така че наистина ще е сбъдната мечта Вихрен да изкачи отново стъпалата до Първа лига.

-И един малко страничен въпрос от актуалните теми. Къде изчезнаха талантите от Югозападна България в последните години?
-Много са причините и темата е дълга. От една страна наблюденията ми са, че децата вече не са толкова амбициозни. Не става въпрос само за футбол, а за всичко, с което се занимават. Причината може би идва от нас – родителите. Прекалено им даваме всичко наготово и ги глезим, а така те не оценяват нещата. Сега всичко се случва много бързо и лесно, децата нямат никакви лишения, каквито сме имали ние. Или ако не лишение, то поне някакви трудности, за да усетят накрая сладостта от постигнатото. Мен например сутрин ме качваха на автобуса от Петрич за Благоевград и се оправям сам. Имах храна и осигурено спане в интерната, но се сблъсквах с трудности, които са ме научили на борба в живота.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене