Красимир Вълчев в Сандански: При активна община могат да се решат много от материалните проблеми в образованието

При активен кмет, повече подготвени проекти и желание за работа могат да се решат много от материалните проблеми в сферата на образованието. Това подчерта председателят на Kомисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев на среща с директори и учители от община Сандански. Дискусията е по инициатива на кандидата за кмет Стоян Стоев.

Директорите от училищата в региона представиха много от проблемите си. При 90% от всички училища в едносменна организация на обучение в България се оказва, че в Сандански има две училища, в които учениците учат на две смени и се налага да стават по тъмно. В общината е и едно от малкото училища в България без възможности за спорт на закрито – Първо основно училище „Св. Климент Охридски“ няма физкултурен салон. Липсват и активни действия за решаване на тези проблеми, стана ясно по време на дискусията.

„В момента стартират две национални програми за близо половин милиард лева за изграждане на физкултурни салони и игрища, както и за нови училищни сгради“, съобщи Красимир Вълчев. Те са по инициатива на ГЕРБ, а при активност на местно ниво могат в кратки срокове да започне изпълнение. „Затова и ролята на кмета и общината са ключови в този процес“, каза още председателят на парламентарната комисия. Той припомни, че образованието е ключов приоритет на национално ниво за най-голямата партия и последователно се настоява за увеличение на средствата за сектора.

„За мен е много важно проблемите на учителите да се чуват на най-високо ниво. Затова и много исках да организираме тази среща и в директен диалог да ги обсъдим“, подчерта Стоян Стоев. По думи му това е основен приоритет в програмата му за кмет, а за взимане на верните решения разчита на учителите и директорите в общината. „Това е сфера, в която не може да има политически пристрастия, защото единственото важно е бъдещето на децата ни“, каза кандидатът за кмет.

„Първият приоритет за община Сандански е да задържи младите хора тук. Едни от най-важните действия в тази посока е да имаме добри условия в детските градини и училищата, които да насърчат повече млади семейства да отглеждат децата си тук. Заедно с това да създаваме възможности за реализация на учениците след завършване в общината“, обясни Стоян Стоев. Той благодари и на всички учители, които ежедневно полагат усилия за децата на Сандански.

В срещата участие взе и народният представител от Сандански Георги Георгиев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене