Неустоим аромат на халва и кускус зарадва небцето на стотици гости в Долно Дряново

Автентични рецепти от Неврокопския край, вкусни гозби, много музика и настроение. Тази пъстра картина изпълни със стотици гости гърменското село Долно Дряново вчера по време на кулинарния фестивал на халвата и кускуса. В приготвянето на майсторските гозби участваха кулинарни експерти от село Абланица, чийто ръководител бе Зейнеп Имамова, и от селото домакин на атрактивното събитие, чийто ръководител е Кадифе Али.

Много деца се ентусиазираха от сръчните ръце на жените и поискаха да получат практични уроци как да приготвят кускус, халва, пиперков пастет със сирене, вкусни баници. Възрастните готвачки не отказаха на никой да разкрият и автентичните рецепти за направата не тези традиционни за този край лакомства.

На сцената пък се изявиха талантливите деца от Обединено училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново и помогнаха за празничното настроение на всички. Празникът завърши с почерпка и много кръшни народни хора.

„Идеяте е да се запазят кулинарните традиции, обичаи, бит и култура. Направен е и филм със старите рецепти от този край, който ще се разпространява. Екипът за управление на този проект е на Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово“, заяви председателят на Сдружение „Неврокоп“ – Рахим Арнаудов.

Долно Дряново-фестивал (3)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене