Градът: След 45-годишен стаж в сферата на образованието се пенсионира Благой Мигдин

_thumb

Бившият директор на НПГ пред вестник ГРАДЪТ: За мен е важно НПГ „Димитър Танев“ да продължи да се развива нагоре и в учебния процес да се прилага методика, която да се харесва на учениците, а не такава, каквато спуснат отгоре!

„Пазете традициите на учи­лището, Работил съм с цяла­та си душа и сърце, защото съм вярвал, че с това учили­ще може да се случи нещо повече“.

С тези думи се обърна Благой Мигдин към големия учителски колектив на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“. „Такъв дух и такава среда се срещат рядко в българско училище, така че продължа­вайте по този пример, защо­то за професионалното об­разование предстоят трудни години“, допълни още дирек­торът.

– Аз го наричам вече ве­лико училище, което стана известно, преди всичко с това, че се предлагаха много образователни методи. Тук навлязоха доста хора, кои­то владеят образователното дело. Онези постижения, на които аз съм бил свидетел, за които съм получавал на­гради няма да ги забравя никога в живота си. Няма да забравя и този велик колек­тив, с който направихме това училище, защото един дирек­тор, без хора, които да го под­крепят едва ли би могъл да се справи. Напускайки, разбира се, че ми е мъчно, но съм убеден, че в това училище е създадена една среда, в него има мно­го силна инерция, която едва ли някой ще може да спре и училището ще вър­ви винаги напред, макар че лично аз осъзнавам, че за професионалните училища предстоят трудни години. Идеите на министер­ството са известни, ни ние и зато­ва сме гото­ви. Благой Мигдин по­лучи скъп спомен, по­дарък от учителския колектив, но наи- ценния дар за него ще бъдат сълзите и уважението на ко­легите му. „Г-н Мигдин даде много за това училище, един 20-годишен директор , които успя да бъде изключителен стратег и от един електротехникум го издигна до няколко профил- на професионална гимназия. Издигна училището на едно достойно място в професио­налното обучение и образо­вание. Беше и златното име в историята на нашето учи­лище“, каза учителката Елена Търтова.

Благой Мигдин има 38-годишен стаж в НПГ „Димитър Талев“, от които 22 като ди­ректор. Благодарение на упо­ритостта му техникумът се превърна в елитна и желана гимназия.

– Моята мечта е един ден отново да се каже отново, че за първи път в НПГ „Ди­митър Талев“ има креатив- на стая, че за първи път тук се прилага тази методика, която учениците харесват, а не някой отгоре да наложи някаква измислена методи­ка в системата. Да се рабо­ти със съвременна техника, ученици и учители да ходят с таблети и тогава самите вза­имоотношения между учи­тели и ученици, ще бъдат на съвсем друго ниво. Аз мисля, че в това училище има така­ва база, защото учителите са млади и имат опит.

Директорът съвсем нас­коро получи и най-голямото отличие на Министерството на образованието и науката – наградата „Свети Иван Рил­ски“ за високи постижения и принос в образователното дело.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене