Имен ден: Нестандартно име черпи за необикновено красива грешница

Църквата почита преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий Старозагорски

Днес Православната църква почита паметта на Преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий Старозагорски.

Пелагия била необикновено красива, но живеела в грях. Когато епископ Нон говорел за страшния съд и спасението на човешките души, видял сред богомолците Пелагия, която изпитвала копнеж за покаяние.

Написала писмо на епископа, разказала му блудния си живот и желанието да спаси душата си.

Той повярвал, дал благословията си и я кръстил. Тя напуснала града и прекарала остатъка от живота си в килия на Елеонската планина.

Свети Игнатий Старозагорски е православен мъченик, син на Свети Георги Загорски (Старозагорски).

Младият Игнатий, роден Иван, бързо усвоява църковнославянската грамотност, след което става монах в Рилския манастир при вуйчо си. Баща му по това време е убит от турци, защото отказва да промени вярата си. Турците насила потурчват съпругата му и двете му дъщери.

Искат да потурчат и сина, но той навреме успява да избяга в Румъния. Животът във Влашко е много труден за един млад монах, затова той се завръща обратно в България. Установява се в Търново, но и там турци се опитват да го помохамеданчат. За да спаси живота си, Игнатий приема на думи исляма и веднага бяга в Света гора, където живее в скита на Иверския манастир „Свети Йоан Предтеча“.

Там се отдава на строг монашески живот, но пред съвестта си, паметта на баща си и пред Христос се чувства недостоен. Затова взима решение да умре в името на християнската вяра.

Той се явява в съдилището в Цариград, захвърля чалмата на земята и се отрича от турската вяра. Обесен е на 8 октомври 1814 г. Тялото му е откупено от светогорския монах, който го придружавал до Цариград, и отнесено в Света Гора.

Празнуват всички жени, които носят името Пелагия (или на 4 май).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене