Истински ужас: Ураганни ветрове и студ сковават България до часове КАРТА

Поривите на вятъра из Дунавската равнина и по Северното Черноморие ще достигнат пориви до 70-80 км. в час

Днес очакваме силни пориви на вятъра, като на места из Дунавската равнина и по Северното Черноморие ще достигнат пориви до 70-80 км. в час. Това предупреждение за неделяния ден отправиха синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

Ураганни стойности се очакват по високите върхове с надморска височина от над 2000 метра, като там дори ще прехвърчат и снежинки. Причината за силния вятър е нахлуващ добре изразен студен атмосферен фронт.

 

Жълт код за силен вятър е обявен в почти цялата страна – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Добрич, Варна, Бургас, София-област, София-град, Перник, Благоевград, Габрово, Сливен, Ямбол, Кюстендил, Стара Загора, Пловдив. Това съобщават от НИМХ.
 

карта жълт код 8 10
НИМХ

Температурите у нас бързо ще се понижат

Времето днес ще е по-често с променлива облачност, като на места в Предбалкана и Черноморието ще превали дъжд. Навътре в Черно море поривите на вятъра също ще надминат 100 км. в час.

След обяд със силен вятър от северозапад, през нощта срещу понеделник в Източна България от север-североизток ще нахлува студен въздух. Дневните температури все още ще са високи, максималните ще бъдат между 24° и 29°, в София – около 24°.

Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще доближи средното за месеца. През нощта срещу понеделник ще започне да се повишава.

Времето за Гоце Делчев ще е предимно слънчево с максимална температура 29 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. По-късно след обяд облачността от север ще започне да се увеличава и през нощта срещу понеделник на отделни места, главно по северното крайбрежие, ще превали слаб дъжд.

През деня ще духа умерен западен-северозападен вятър, който през нощта срещу понеделник ще се ориентира от север-североизток, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са 26° – 28°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде  2-3 бала, но през нощта срещу понеделник ще започне да се усилва.

Над планините преди обяд ще бъде слънчево, но след обяд и през нощта срещу понеделник облачността ще е по-често значителна и на отделни места ще превали слаб дъжд, през нощта срещу понеделник по най-високите части – слаб сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра – около 11°.

В понеделник вятърът ще отслабне. Предиобед облачността ще е предимно значителна, почти без валежи, а следобед ще намалява, над много райони и до предимно слънчево време. Ще бъде сравнително хладно, с минимални температури между 7° и 12° и максимални – между 16° и 21°.

През нощта срещу вторник облачността отново ще се увеличи и във вторник ще е променлива. На отделни места в Западна и Централна България са възможни слаби валежи. Вятърът ще е от север-северозапад, слаб до умерен. Температурите ще се повишат, повече дневните и на места ще достигат 25°-26°.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене