Нови проекти в здравеопазването и социалните услуги за хората в Кюстендил

Община Кюстендил е разработила няколко проекта, касаещи допълване и развитие на здравните грижи за местното население. Това каза в интервю за „Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор „Социални услуги, програми и проекти“. Става въпрос за няколко концепции за интегрирани териториални инвестиции, които е планирано да се осъществят в партньорство с Многопрофилната болница за активно лечение и съседни общини.

Целта на едно от проектните предложения е повишаване качеството на предоставянето на здравната услуга в болницата, чрез закупуване на модерна апаратура за диагностика. Планирано е закупуването на ядрено-магнитен резонанс и ангиограф.

Другата концепция касае закупуването на две линейки които да бъдат използвани с цел извършване на профилактични прегледи дори и в най-отдалечените населени места в община Кюстендил. Идеята е тези линейки да бъдат закупени за социалните услуги и през тях да бъдат ангажирани лекари за извършването на прегледите. „Целта е да направим здравеопазването абсолютно достъпно за всички, да няма дискриминация на база отдалеченост от градския център“, каза Радмила Рангелова.

Третата концепция се отнася до а предоставяне на две нови социални услуги, а именно изграждане на Център за грижа за пълнолетни лица с деменция и Център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания. „Такива социални услуги нямаме, но има доказана потребност за тях. Тази потребност и излезе при анализа на потребността за разкриване на нови социални услуги“, каза Радмила Рангелова. Зам.-кметът посочи, че миналата година официално като държавна делегирана дейност е стартирал Дневен център за хора с деменция. „Всички ние бяхме длъжници на тези хора. Нямахме услуга, която да бъде подкрепа на хората с увреждания и на техните семейства. Сега заявяваме потребността си от разкриване на център за настаняване от семеен тип, за да може да гарантираме качествената грижа за всички с това заболяване“, коментира Радмила Рангелова. Изготвен и проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на стоматологичната поликлиника, която е единствената общинска сграда, която все още не е претърпяла подобни дейности.

Интегрираните териториални инвестиции са инструмент на кохезионната политика, който се реализира с подкрепа по Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“ на ПРР 2021-2027 г., както и със средства от други програми, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд. Концепциите представляват една или повече проектни идеи за една или няколко дейности или инвестиции, които в комбинация помежду си или с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия с общи характеристики и/или потенциали за развитие, служат за осъществяването на конкретна цел или приоритет на съответния регион за планиране от ниво 2.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене