Българският консул в Гърция: Големият талон за колата не се изисква за туристи

пътна полиция

– Той е изискуем само за товарните автомобили

Големият талон в Гърция се изисква само за лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Не става въпрос за туристите, поне за момента. Нямаме такава информация да се налага и на водачите, които си управляват леките автомобили. Това каза за Фокус българският консул в Гърция Васил Вълчев.

„Имаше срещи и публикации в тази връзка, но официалната информация е, че големият талон се изисква само за лекотоварни и тежкотоварни автомобили. От там нататък вече други договорки и споразумения са в обсега на правомощията на колегите от Министерство на транспорта”, каза още Васил Вълчев. По думите на консула, тези изисквания са на база гръцкото законодателство и съответно всеки, преминаващ гръцка територия, трябва да се съобразява.

„Записано е там, че глобата е от 8000 до 10 000 евро и се налага и на фирмата, и на водача, като на втория е в много по-малък размер – до 1000 евро, а 8000-те евро се налагат на фирмата превозвач”, посочи Васил Вълчев.

Той уточни, че винаги е било така и българските превозвачи са били предупреждавани, дори за последните години, според консула в Гърция, този тип жалби са намалели.

„Няма разлика, винаги е бил изискван този талон. От години предупреждаваме транспортните фирми, провеждали сме срещи с тях и те го знаят и наистина в последните години намаляха много жалбите от този тип. Проблемът е по-скоро с автомобилите на лизинг, тъй като лизингодателите задържат големия талон в България. У нас този документ ще ни потрябва само в два случая – при промяна стойността при продажба и при технически преглед. По гръцкото законодателство се изисква обаче и заради това в момента се водят разговори между двете автомобилни администрации как да се реши този въпрос, важен за всички транспортни фирми. Но, подчертавам, че ние нямаме нова информация, която да дава указания, че голям талон се изисква за водачите на леки автомобили. Както ви казах, Външно министерство поставя въпроса, от там нататък Министерство на транспорта взима решения”, каза още Васил Вълчев.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене