Фестивалът „Малешево пее и танцува“ събира изпълнители, ценители и изследователи на фолклора

Осемнадесетото издание на фестивала „Малешево пее и танцува“ събира изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната музика в село Микрево, община Струмяни, съобщиха организаторите.

Форумът, който се провежда между 6 и 8 октомври, има конкурсен характер. Участниците са ансамбли за народни песни и танци, танцови състави, клубове и школи, вокални групи и хорове, инструментални групи за народна музика, индивидуални изпълнители, участници в дует или трио, разказвачи и участници в обреди. Възрастовите групи са три – до 12 години, до 18 години и над 18 години. Изпълненията ще се оценяват от жури от фолклористи, музиковеди, хореографи и етнолози.

Организаторите са предвидили богата програма от фолклорни песни и танци, както и изложба, съобщиха от Община Струмяни.

Първият ден включва откриване на фолклорна изложба и концерт с участието на български и международни фолклорни ансамбли.

Официалната церемония за откриването на международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ ще бъде в събота. Програмата включа концерт с участието на български и международни фолклорни ансамбли, концерт – спектакъл на фолклорен ансамбъл “Пирин“ и концерт-рецитал на фолклорна певица Теди Еротеева, съобщават още от Община Струмяни.

В третия фестивален ден е предвидена церемонията по обявяването и награждаването на лауреатите в конкурса, а след нея празничен концерт, информират още от администрацията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене