Фирмен шеф от Гоце Делчев на съд за данъчно престъпление

С обвинителен акт Окръжна прокуратура – Благоевград приключи разследване за крупна данъчна измама.

На съд е предаден фирмен шеф. С. О. от Гоце Делчев ще бъде съден за престъпление по член 255 от НК, информираха от прокуратурата. Извършвал е търговски  и счетоводни дейности, упълномощен от съпругата си чрез фирма „…… 2017“ ЕООД. Дружеството се занимавало с шиене на ишлеме, за което получавало значителни приходи. С цел намаляване размера на действително дължащото се ДДС и корпоративен данък обвиняемият С. О. решил да се сдобие с фактури по нереални сделки за извършени от фирмата разходи.

През 2018 г. от Националната агенция по приходите била възложена ревизия по отношение на ….2017“ ЕООД, приключила с ревизионен акт. С него не било признато приспадане на данъчен кредит по Закона за данък върху добавената стойност по доставки от конкретна фирма, поради неустановено реално осъществяване на услуги по смисъла на закона.

В хода на разследване по образуваното досъдебно производство за извършено данъчно престъпление са били събрани доказателства за това, че обвиняемият С.О. потвърдил неистина в годишна данъчна декларация и в справка-декларация, в които отразил фактури по несъществуващи сделки. Посредством използване на неистински документи при водене на счетоводството и използване на документ с невярно съдържание при предоставяне на информация пред орган по приходите е бил приспаднат неследващ се данъчен кредит.По този начин е било избегнато установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 253 184,71 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене