Със света литургия в Банско започва отбелязването на празника на града

С тържествена света литургия в храм „Света Троица“ в Банско започва отбелязването на празника на града – 5-ти октомври, съобщиха от общинския пресцентър. Програмата през целия ден предвижда редица мероприятия, насочени към деца и възрастни жители и гости на планинския град.

От 9:30 до 17:00 часа е обявен Ден на отворените врати в Музеен комплекс – Банско. В 10:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметници и паметни плочи в града, а от 10:30 часа започва възпоменание пред паметника „Банско помни героите“.

В 10:00 часа започва Национална кампания „Световен ден на ходенето“ от планинския град до местността „Пещерите“, съобщават още от общинския пресцентър. От там допълват, че за малките жители и гости на Банско от 11:00 до 18:00 часа ще има детска кинопанорама в Туристически информационен център.

Вечерната програма предвижда концерт – спектакъл „Цветни щрихи от България“ на фолклорен ансамбъл „Тракия“– феерия от българска музика, танци и багри по случай 111-ата годишнина от освобождението на Банско, допълват от пресцентъра. Ансамбълът ще покаже музикално-танцовия фолклор на България – мистиката на Странджа планина, закачливите добруджански и северняшки картини, тежките пирински танци, завладяващите шопски и тракийски песни и танци. Концерт – спектакълът ще бъде представен на голямата сцена на Народно читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.“.

Празникът на град Банско се чества с решение на Общинския съвет от 1992 г., във връзка с годишнината от освобождението на града от османско иго (1912 г) от четите на Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров и Михаил Чаков по време на Балканската война (1912-1913), сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. В национално-освободителните борби от това време участва и поетът Пейо Яворов. На 5 октомври в църквата „Света Троица“ той обявява свободата на Банско с думите: „Братя българи, хвърляйте фесовете! Вие вече сте свободни!“. Празникът се отбелязва по стар стил.

На 5 октомври 1912 г. България и Гърция обявяват война на Османската империя, с което се поставя началото на военните действия на Балканската война (1912-1913) – война на държавите от Балканския съюз (България, Гърция, Сърбия и Черна гора) срещу Османската империя за освобождаването на християнското население в Македония и Одринска Тракия, останали по силата на Берлинския договор (13 юли 1878) в пределите на Османската империя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене