Гърция въвежда мерки, на които нашенци ще завидят

Сред тях е намаляването на цените на основни продукти за домакинството с поне 5 процента за минимум 6 месеца

Нови мерки за справяне с високите цени обяви гръцкият министър на развитието Костас Скрекас, цитиран от националната телевизия ЕРТ. Сред тях е намаляването на цените на основни продукти за домакинството с поне 5 процента за минимум 6 месеца.

Паричната стойност на базовите продукти за дома ще се изчислява спрямо средната цена, която са имали съответните стоки до вчера, като от нея ще се смъкват проценти надолу. Тази мярка ще важи за поне половин година и стремежът е да се постигнат достъпни цени преди Рождество Христово.

В случай на нарушение от страна на бизнесите ще им бъде налагана глоба на стойност 20 000 евро за всеки продуктов код.

Скрекас обяви също, че веригите за доставки ще подлежат на стриктен контрол. Търговците на дребно с оборот над 90 млн. евро ще уведомяват гръцкото Министерство на развитието за всички ценови листи на своите доставчици.

Те ще трябва да дават информация за промените в нетните покупни цени и да декларират цените на дребно, така че потребителят да е запознат с преобладаващите цени и да се извършват преки и целенасочени проверки от гръцкия Междуведомствен отдел за надзор на пазара.

Третата мярка за борба с инфлацията в южната ни съседка, която министърът на развитието спомена, засяга прозрачността на цените на плодовете и зеленчуците. За тази цел супермаркетите ще съобщават цените на основните плодове и зеленчуци и те ще бъдат публикувани на сайта и приложението на Министерството e-katanalotis.gov.gr, за да бъдат публично достояние. За по-качествено сравнение на цените ще се събират и данни за покупките на едро от европейските пазари.

Костас Скрекас спомена и четвърта мярка, която засяга подсилването на механизмите за контрол чрез подобряването на условията за подаване на жалби през телефонната линия 1520 на гръцкото Министерство на развитието, както и чрез създаването на специално мобилно приложение за внасяне на жалби.

По отношение на горивата, министърът отбеляза, че контролът на маржа на печалбата в бензиностанциите продължава. Той посочи, че досега от началото на годината са извършени 14 949 проверки и са наложени глоби за 5,1 милиона евро. Скрекас допълни, че проверките са особено интензивни в префектура Тесалия, Централна Гърция, където са били наложени глоби на стойност 110 хиляди евро.

Миналия месец страната наложи таван на маржа на печалбата на най-важните училищни принадлежности и на бойлерите, котлите и продуктите, които нагряват вода като цяло. В тази връзка днес Скрекас спомена, че при училищните пособия се наблюдава намаление от 10 процента и увеличение на продажбите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене