От „Кюстендилска вода” слагат водомери на обществените чешми в Дупница и селата

Само за месец общината е платила 60 000 лв. за изразходвана питейна вода, заяви кметът П. Дангов

От „Кюстендилска вода” слагат водомери на обществените чешми в Дупница и селата, научи „Струма”. Тези дни е имало среща на представители на водното дружество с кмета Първан Дангов и управниците на селата в общината. П. Дангов заяви пред репортера ни, че само за месец общината е платила 60 000 лв. за изразходвана питейна вода от обществените чешми.

Вчера представители на ВиК дружеството са спрели двете чешми в с. Бистрица, които текат денонощно. Много хора от околните села при безводие пълнят бидони и шишета от чешмата пред селския храм и от другата чешма в края на селото, която е направо от водохващането.

Репортер на „Струма“ се свърза с кмета на селото Хр. Христов с въпроса какво става с чешмите. Той заяви:

„Спрени са от „Кюстендилска вода”. Едната, която е в долния край на селото, я пуснах да тече. За другата пред храма не знам. Нейният кран е в двора на храма, нека свещеникът я пусне. Предполагам, че ще ги зазимяват“.

Колегата му, управникът на с. Крайници Десислав Начов, поясни:

„Аз бях на срещата с кметовете на населени места с представители на „Кюстендилска вода”. Беше заявено от водното дружество, че ще се монтират водомери на всички селски чешми и използваната вода ще се плаща от общината. В Крайници има три селски чешми. С помощта на приятели сложихме три крана, така че водата да не тече постоянно. По този начин се пести, а и селото не остава без чешми, да има къде някой гост да пие хубава рилска вода. Според мен е правилно да се сложат водомери, но и да се сложат кранове. Водата намалява драстично, още баба Ванга го е предрекла. Селските чешми се използват за миене на автомобили, което е огромен разход, около 4,00 лв. на кубик, а се плаща от данъкоплатците.

Не знам колко време ще оцелеят крановете, които сложихме. В селото ни все има някой недоволен, каквото и да се направи. Млади хора чупят пейки и друго обществено имущество, няма ли кой да ги спре?! Имам големи амбиции за селото ни, но никой не помага, а всеки иска. Имам доста критици, които искат с магическа пръчка всичко да се направи, без да ударят едно рамо. Добре че има и няколко млади ентусиасти, които ми помагат“.

Управникът на с. Джерман Божидар Стоев заяви, че преди 1 м. сам е затворил селската чешма в центъра на селото, преди още да има нареждане от „Кюстендилска вода”.

„Бях принуден да спра чешмата. По цял ден малки деца се плацикаха във водата, а това е разход. Чешмата се ползва за пиене, не за игра на децата. И аз бях на срещата в общината. Прави са от „Кюстендилска вода”. По цял ден тече вода безотчетно, а тя е скъпа и всичко е на наш гръб. След някой ден ще я зазимя и ще спре разхищението“, категоричен бе Стоев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search