Към 10:40 ч. Богоявленският кръст в Благоевград ще бъде пуснат във водите на река благоевградска Бистрица

Богоявленският кръст в Благоевград ще бъде пуснат във водите на река Благоевградска Бистрица, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Ритуалът ще се състои в 10:40 часа при моста до площад „Македония“. В 11:30 часа на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград свещеници от града ще извършват водосвет на бойните знамена, организиран от 3-то бригадно командване.

Традиционно спускане на кръста в река Градска организират Община Гоце Делчев и Неврокопска света митрополия, съобщиха от общината. От 7:00 часа започва богослужение за празника Богоявление в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев, а от 9:00 часа е началото на светата литургия, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. От 10:45 ще се извърши Велик водосвет в храма, след което литийно шествие ще премине по ул. „Търговска“ до река Градска. Спускането на кръста във водите на реката, освещаването на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на гранично полицейско управление е от 11:30 часа.

Празникът започва в община Симитли в 7:30 часа с Богоявленска служба в храм „Рождество на Пресвета Богородица“, съобщиха за БТА от общината. От 11:30 часа ще тръгне литийно шествие от храма до моста над река Струма за водосвет и потапяне на Богоявленския кръст.

С водосвет за здраве и Богоявленска литургия ще бъде отбелязан празникът в храмовете в Разлог, съобщиха от общинския пресцентър. В града от 11:00 часа ще има литийно шествие с миряни, които ще се отправят към езерото в градския парк за ритуала по спасяване на Богоявленския кръст. Своя празник днес отбелязва и разложкото село Добърско, където ще има и благотворителен базар „Варя и традиции“, с цел набиране на средства за закупуване и монтаж на осветен кръст над селото.

С богослужение в църковния храм „Св. великомъченик Георги“, литийно шествие до река Вотръчка и спасяване на кръста ще бъде отбелязан Йордановден в Белица, съобщи за БТА секретарят на местното читалище Мая Падарева.От 10:45 ще тръгне литийно шествие от храма с иконата на „Кръщение Господне“, което ще премине през главната улица на планинския град, до река Вотръчка, където местни мъже ще влязат във водите на реката, за да извадят Богоявленския кръст. БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене