20 септември – Ден без загинали на пътя

На днешния 20 септември отбелязваме Ден без загинали на пътя. Той се организира за осма година от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Провежда се в рамките на Европейската седмица на мобилността – от 16 до 22 септември.

По-голямата част от обществото вече е нетърпима към безотговорното поведение на пътя, каза пред Радио София Мария Ботева от „Пътна полиция“. Тя призова всеки, който стане свидетел на подобно поведение да сигнализира на тел. 112.

„За първите 8 часа на денонощието, в Деня без загинали на пътя, бързам да кажа, че няма загинали по пътищата на страната“, добави Ботева.

Тя допълни, че всичко, което може да тренира нашите двигателни и мисловни умения, за да реагираме в различни ситуации, под формата на игри или симулатори, винаги е от полза.

„Би било удачно в различни форми, дори в училищни, студентски форми, има специални тренажори за това, съответно чрез различни неправителствени организации, които предоставят такава възможност, може човек да отиде, да се доусъвършенства. Чрез помощта на обучен инструктор, да се подобри нашия двигателен апарат и да го подготвим за нетипични условия“, допълни Мария Ботева.

Мотото на Деня без загинали на пътя тази година е „Остани жив! Пази живота!“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене