Жълт код за валежи и гръмотевични бури за 19 области от страната

В събота ще бъде предимно облачно, на много места с валежи. Ще има и гръмотевици. По-значителни ще са валежите в планинските райони. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, малко по-високи в крайните югозападни райони – до 31°.

В столицата максималните температури ще са около 25°.

НИМХ издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за обилни валежи и гръмотевични бури в 19 области от страната.

Атмосферното налягане ще бъде много близко до средното за месеца. През деня ще се задържи без промяна.

По Черноморието ще бъде със значителна облачност, главно вечерта по северното крайбрежие с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 25°и 26°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде предимно облачно с валежи и гръмотевици, като по-интензивни ще са явленията в следобедните часове. Ще духа до умерен вятър от югоизток, по най-високите части на Рила и Пирин от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 20°, на 2000 метра – около 12°.

В неделя вятърът ще остане от изток-североизток, слаб до умерен. През първия ден облачността ще бъде все още предимно значителна – сутрин в низините ниска, след обяд – купеста. На места ще има валежи, предимно слаби, а повече като количество в планинските райони в западната половина от страната. Минималните температури ще са между 13° и 18°, дневните ще са между 24° и 29°.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене