В Разлог очакват президента Румен Радев за тържествена заря-проверка

Днес (15.09.2023г.) от 20:00 ч., Община Разлог очаква президента на Република България Румен Радев и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, по време на тържествената заря – проверка по случай 120 години от Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание, на площад „Преображение“ в гр. Разлог.
Държавният глава ще приеме строя на представителните гвардейски роти и ще произнесе слово.

Президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.
🇧🇬 ШЕСТВИЕ И ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ-ПРОВЕРКА ПО ПОВОД 120 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО-КРЪСТОВДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ 🇧🇬
📜На 15.09.2023 година (петък) от 19:00 часа ще се отслужи Панихида пред паметник “Илинденци”, при Исторически музей-Разлог
📜Паметно шествие и полагане на венци и цветя пред паметниците на Илинденци, баба Магделина Юрукова и Пейо Яворов.
📜20:00 часа – Тържествена заря-проверка на Националната гвардейска част, централен площад “Преображение”, град Разлог

📜120 години от избухването на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, в което загиват и 42 достойни мъже от Разлог.
В Серски революционен окръг въстанието избухва на 14 срещу 15 септември 1903 г., с център Мехомия и придружаващи акции на различни места из окръга. Щабът на въстанието се установява в Хаджиевата къща, в близост до площада пред Исторически музей- Разлог, където пламват първите въстанически искри в града.
Бойците в Мехомия се командват от Революционен щаб – подпоручик Владимир Каназирев, Владислав Каназирев, Петър Лачин, Георги Кондев, Атанас Попкостов и Димитър Чеканьов.
Щабът на въстанието е съсредоточен в Крапата махала. Тя е опожарена, както и части от Сръбо и Дългата махала. Изгорени са селата Бачево, Белица и Кремен. Огромна бежанска вълна потегля през Рила към България.
На 5 октомври 1912 г., началото на Балканската войска, топовен гръм на Българската армия от билото на Западните Родопи, възвестява избавлението на народа. Така на 11 октомври днешен Разлог е Освободен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене