Наплив на учители преди началото на учебната година в Благоевград

Интересът към учителската професия тази година е голям. Основната причина според директорите е увеличението на заплатите в образователната сфера.

Но заради наплива на учители все по-малко от тях успяват да се реализират на пазара на труда. В малките населени места пък няма желаещи. Пример от Благоевград, където в някои училища за едно място кандидатстват 30 души.

Евелина Стоименова е завършила „Английска филология“ с педагогическа квалификация, но в момента работи като продавач-консултант. Въпреки отличната диплома и голямото ѝ желание да преподава в училище
вече 3 години не успява да се реализира по съответната специалност.

„Ходила съм минимум на 5 интервюта и не съм срещнала най-адекватните въпроси от самите директори на училищата. Мисля, че трябва да си обновят начина, по който подбират персонала“, коментира Евелина Стоименова.

Според нея и нейните колеги основният проблем при търсенето на работа е липсата на стаж, който директорите на училищата изискват при назначаването на нов преподавател.

„Какво се случва с младите хора, които току-що са завършили и го нямат този стаж? – Случва се това, което се случва с мен. Просто отпадат и съответно желанието им и мотивацията им наистина да се борят да стигнат до такова ниво, че да получат тази работа, просто е наистина минимален шансът. От 30 човека да речем в момента мисля, че 5-6 човека активно се занимават с това нещо“, допълни Евелина Стоименова.

Отиваме в благоевградското 8-мо училище, където има една обявена свободна позиция за учител по математика. За нея до този момент са кандидатствали 6 човека, но с приоритет ще бъдат тези, преминали
практическо обучение в същото училище.

„От години ние сме базово училище на Югозападния университет „Неофит Рилски“. При равни условия взимаме кандидатите, които са били при нас на стаж и можем да гарантираме, че те са добре подготвени за изпълнение на педагогическите задължения“, заяви Сергей Биров, директор на 8 СУ „Арсени Костенцев“, Благоевград.

В Благоевградска област най-много са кандидатите за учители по физическо възпитание и спорт, като в 5-о училище за едно място се борят 30 души. Въпреки засиления интерес към учителската професия през
последните години все по-трудно се намират преподаватели по биология.

„Пенсионирахме колежката по биология и здравно образование, задържах я една година с цел, ако все пак някъде в университетите открият учебна дисциплина „Биология и здравно образование“, съответно кандидатстващият специалист да се запише“, каза още Сергей Биров.

Според училищните директори откриването на нови педагогически специалности в университетите и броят на обучаващите се студенти в тях трябва задължително да бъдат съобразени с пазара на труда. /БНТ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене