Стартира проект „Бъдеще за децата в община Смолян“

На 04.09.2023 г. Община Смолян подписа Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.003-0094-C01 за изпълнение на проект „Бъдеще за децата в Община Смолян“, Приоритет 2 „Социално включване и равни възможности“, Процедура чрез подбор на проекти BG05SFPR002-2.003 „Бъдеще за децата“, Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, с което стартира реализирането му, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Целта на проекта е предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа с цел превенция на рисковете от изоставяне на детето, намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и подобряване качеството на живот в контекста на Европейската гаранция за детето (ЕГД).

Специфични цели на проекта:

Подобряване достъпа на деца в ранна детска възраст, включително с увреждания, до качествени социални и интегрирани здравно-социални услуги и създаване на предпоставки за успешно интегриране в образователната система;

Подобряване качеството на живот, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване;

Повишаване капацитета на родителите чрез формиране на родителски умения и подобряване на семейната среда;

Повишаване на здравната култура и информираността на маргинализирани общности по отношение на профилактика на заболявания, имунизационния календар, проследяване на бременност, ранно детско развитие;

Повишаване и надграждане на уменията на специалистите за работа с децата и техните семейства.

Целевите групи по проекта са: деца в нужда и техните семейства. Проектните дейности са насочени към подобряване качеството на живот и предотвратяване риска от изоставяне, осигуряване на социална закрила и намаляване негативните тенденции, свързани с детската бедност и социалната изолация за деца от 0 до 7 години и техните семейства, включително за деца с увреждания и деца от маргинализирани групи като ромите.

Целева група по проекта са и служителите предоставящи социални и интегрирани здравно-социални услуги, които ще бъдат подпомогнати в работата си с децата в нужда и техните семейства чрез обучения, методическа подкрепа и супервизия.

В рамките на проекта са планирани да се изпълняват следните дейности:

Дейност 1 и Дейност 2: Подбор и наемане на персонал за извършване на дейности по Специфична цел 2 и Специфична цел 3

Дейност 3: Планирани дейности по Специфична цел 2 – Извършване на здравна профилактика и превенция чрез информационно-консултативни дейности. Работата на специалистите ще бъде насочена към повишаване на здравната култура и информираността на гражданите от маргинализирани групи относно здравно обслужване, профилактика на заболявания, имунизационния календар, проследяване на бременността и на ранното детско развитие.

Дейност 4 „Планирани дейности по Специфична цел 3“

Чрез изпълнението на проекта целим да обхванем 360 деца.

Срока на изпълнение на проекта е 20 месеца, като се планира услугите да започнат да се предоставят, считано от 01.10.2023 г.

Общата стойност на проекта възлиза на 382 059.73 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене