Влагат над 4 млн. лева в образователната инфраструктура на Кюстендил

Община Кюстендил получи одобрение за финансиране на два проекта, касаещи въвеждането на мерки за енергийна ефективност в две училищни сгради. Това каза в интервю за „Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор „Социални услуги, програми и проекти“. По думите й проектите са одобрени по процедура чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции „Модернизация на образователната среда“, които ще се финансират от Плана за възстановяване и развитие. Включените обекти са основните сгради на основните училища „Св. Паисий Хилендарски“ и „Проф. Марин Дринов“ в областния център. Общата стойност на двете одобрени проектни предложения е в размер на 4 077 011 лева и представлява безвъзмездна финансова помощ.

„Нашата цел е да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, включваща, иновативна, енергийно ефективна, подкрепяща и мотивираща образователна среда, която да съдейства за повишаване мотивацията за учене и самоподготовка и подобряване на образователните резултати на децата и учениците чрез извършване на основен ремонт и обновяване на сградите“, каза Радмила Рангелова.

Тя допълни, че са планирани различни дейности. Сред тях са: ремонти на фасади, покрив, стълбищни клетки; топлинно изолиране на външни стени; топлинно изолиране на покрив и подове; демонтаж и подмяна на стара дограма; подмяна на осветителни и отоплителни тела; мерки за Пожарна безопасност; подобряване на достъпа на лицата с увреждания. Предвижда се и подмяна на водни отоплителни инсталации.

„Предстои подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ. След това трябва да се проведе обществена поръчка и да се сключи договор с изпълнителя. В оперативен порядък ще се започнат и самите дейности. Всички мерки ще бъдат изпълнени така, че да не пречат на образователния процес“, каза Радмила Рангелова.

Тя припомни, че през 2008 – 2009 година е стартирало въвеждането на мерки за енергийна ефективност в училищата и детските градини. „В рамките на няколко години успяхме да въведем мерки за енергийна ефективност в образователните институции в Кюстендил“, каза Радмила Рангелова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене