Община Благоевград с одобрен проект по Европейския механизъм за градско развитие

Община Благоевград получи финансова подкрепа по линия на Европейския механизъм за градско развитие. В рамките му са одобрени само три проекта за инвестиционни концепции от България, сред които е и този на Община Благоевград.
С реализирането му ще бъде намалена регионалната зависимост от вносен природен газ, ускорена декарбонизация на публичния и жилищен сграден фонд, както и на обществения транспорт чрез преминаване към незамърсяващи възобновяеми източници на енергия.
Жителите на Благоевград ще могат да се възползват и от подкрепа в лицето на местната администрация по отношение на обновяване на многофамилните жилищни сгради в рамките на

Плана за възстановяване и устойчивост. Предвижда се провеждането на информационна кампания, която да увеличи степента на осведоменост на гражданите относно схеми за осигуряване на изискващото се съфинансиране от страна на собствениците на апартаменти. Инициативата се реализира в партньорство с финансирания по H2020 европейски проект FinEERGo-Dom, който репликира опита на институциите от Полша и Латвия в България.
Спечеленото финансиране ще спомогне Община Благоевград в процеса на структуриране на банкируеми инвестиционни предложения, които да съумеят да привлекат финансиране не само от национални и европейски източници, но и да отключат такова от частния сектор. Само чрез осигуряване на мултипликативни финансови ефекти могат да се постигнат онези нива на регионални инвестиции, които да способстват енергийната трансформация на местната икономика.

Инвестиционната концепция ще разработи и програма за преминаване на общинския сграден фонд към използване на възобновяеми източници на енергия, както и технико-икономически анализ за финансовите ползи от интегриране на интелигентни системи за активен мониторинг и оптимизация потреблението на енергия с участието на ползвателите на сградите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене