В ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе представена изложбата „Българският жестов език – пълноценно общуване за всички“

Изложбата „Българският жестов език – пълноценно общуване за всички“ беше представена в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тя е организирана от Столична община с подкрепата на организации за и на глухата общност по повод Международната седмица на глухите.

Инициативата е на общинския съветник Анна Стойкова, председател на Консултативния съвет за прилагане на Закона за българския жестов език (ЗБЖЕ) в Столична община. Основната ѝ цел е да представи добрите практики в комуникацията и административното обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, а също така да запознае студентите с темата и да привлече активност от тяхна страна по различни социални казуси.

Събитието бе открито от гл. ас. д-р Светослава Съева, дългогодишен специалист в областта, чиято работа е тясно свързана с образованието, комуникацията и социализацията на хората със слухови нарушения. Тя благодари на организаторите и отправи апел за повече съпричастност към хората със специални потребности. „Глухотата се категоризира като невидимо нарушение. Това означава, че не е възможно по външните белези да разберем дали един човек чува или не. Именно тук следва да се случи промяната – нека глухотата бъде невидимо нарушение, но да направим глухите хора вече видими за нашето общество“, каза още д-р Съева.

Анна Стойкова изказа своите благодарности към ръководството на Югозападния университет за съдействието при организацията за представянето на изложбата. Тя подчерта, че е необходимо младите хора да се ангажират с важни за обществото каузи и да работят не само за равнопоставеност, но и за достъпност за всички социални групи.

Събитието продължи с изпълнение на талантливите артисти от групата за синхронно пеене „Жестим“, които получиха заслужени аплодисменти за своите композиции.

Специални гости на представянето на изложбата бяха Александър Мацурев – заместник областен управител на област Благоевград, Емилия Халилова – директор на дирекция „Социална и жилищна политика“ в Община Благоевград, Красимира Жечева – председател на РО на СГБ, Росица Караджова – председател на Младежката организация на глухите хора в България, доц. д-р Янка Стоименова – декан на Факултета по педагогика, проф. д.н. Васил Марков – декан на Факултета по изкуствата, проф. д-р Емил Куков – ръководител на катедра „Изобразително изкуство“, проф. д-р Пелагия Терзийска, ръководител на катедра „Управление на образованието и специална педагогика“, представители на различни институции и неправителствени организации.

Експозицията ще бъде разположена във фоайето на Първи учебен корпус до 24 септември 2023 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене