Посрещнаха огнеборци от Благоевград след мисия в Гърция

Главен комисар Александър Джартов посрещна пожарникарите от втория модул, които се завърнаха днес от Гърция.

„Българските и гръцките огнеборци работиха рамо до рамо, а това означава признание за качествени професионални умения и доверие, отбеляза с гордост директорът на  ГДПБЗН  и не скри радостта си, че всички те са живи, здрави и не са допуснали инциденти. Джартов подчерта, че промените в климата поставят нови предизвикателства пред пожарникарите, за които те трябва да бъдат подготвени, а участието им в мисии в чужбина е част от този път.

Българският екип работи 10 дни по потушаване на пожарите в южната ни съседка. Групата бе от 36 пожарникари с пет пожарни автомобила, два микробуса и оперативен автомобил.

Припомняме, че в модула участваха огнеборци от службите в Благоевград, Кюстендил, Перник и техни колеги от страната. Ръководителите на мисията споделиха, че предизвикателствата са били сериозни, високите температури и силното засушаване са били утежняващи фактори за бързото разпространение на пожарите и необходимостта от сериозни сили за локализирането. На моменти силният вятър е затруднявал сeриозно действията им на терен. Според двамата ръководители на мисията българските пожарникари са били добре подготвени и са изпълнили всички задачи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене