Над 4,5 тона отпадъци събраха доброволци след почистване в Природен парк „Беласица“

Около 50 доброволци се включиха в почистването в Природен парк „Беласица“. От 1 до 6 септември те чистиха в районите на х. „Лопово“ и х. „Конгур“, както и по билото на планината, а резултатът е над 4,5 тона събрани отпадъци. За това съобщиха организаторите на инициативата от екологично сдружение „За Земята“.

Огромен проблем се оказаха два вида отпадък – пластмасови бутилки и туби от моторно масло, най-вероятно изхвърляни при сеч, коментираха от сдружението. От там възнамеряват да се обърна с официално писмо към отговорните институции за проблема.

„Друго предизвикателство в българските планини са изоставените и разпадащи се сгради, които са най-обемният източник на отпадък и най-трудният за изчистване“, отбелязват още от сдружението.

По време на акцията в Беласица е представена кампанията „Из Чисти Планини“, която цели превенция на замърсяването в планините чрез взаимна работа между отговорните институции – дирекциите на национални и природни паркове, хижари, туристически дружества, Български туристически съюз, местните общини и организации на планински водачи, казват от „За Земята“.

Природен парк „Беласица” е най-новият природен парк в България, обявен със заповед на министъра на околната среда и водите през 2007 г. Той се намира в най-югозападната част на България и обхваща северните склонове на планината Беласица. Територията на парка граничи на запад с Република Северна Македония, а на юг – с Гърция, се посочва на сайта на Асоциацията на парковете в България.

Преди дни за БТА зам.-кметът на Петрич Минка Салагьорова каза, че тази година са почистени дерета в землището на Дрангово, Кавракирово, Марикостиново, Беласица и дерета покрай общинския път от Беласица до Габрене.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене