Разселване на диви зайци в Пиринско

Ловните сдружения в Сандански и Гоце Делчев имат трайна политика за стабилизиране на запасите от диви зайци в дребнодивечовите ловни полета.

И миналата година, и сега сдружението в Сандански закупи от производственото стопанството на фирма „Сокол-БЛРС“ в Луковит по 50 заека, които бяха разселени в районите на четирите градски дружинки, в Катунци и Ласкарево, като цената за един брой с транспорта излиза 192 лева.

Според специалисти този нов контингент диви зайци ще спомогне за опресняването на кръвта на местните запаси и ще стабилизира имунната им система, за да са защитени от епидемиологични заболявания.

Но за да се случи това, те трябва да бъдат опазени до следващия размножителен сезон, което ще рече ловците да се отнесат с разбиране и да се предпазят от изкушения.

И паралелно с това, с неотслабващ темп да продължават безкомпромисно да редуцират хищниците, които могат да компрометират и най-добрата идея.

Поръчката в Гоце Делчев беше по-скромна – заявиха 10 заека, които бяха разселени в м.”Стрелбището” от ловците на градската дружинка.

Кузман Петров

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене