Време е за празник в Лешница! Неврокопският митрополит Серафим освещава възкресеното 100-г. училище в селото

Хората в село Лешница успяха в своята най-важна мисия през този век – възкреси училището в населеното място за втори живот! И сега е време за празник! Църковното настоятелство на храма „Света Марина“ кани всички местни жители и гости за 100-годишния юбилей на обновеното с общи усилия някогашно начално училище и откриването на учебната година в Неделното православно училище и на музея към църквата.

Тържественият ден е 24 септември /неделя/. Той ще започне с утринна религиозна служба в 07:00 часа, а в 09:00 часа Неврокопският митрополит Серафим ще оглави архиерейската света литургия. Владиката ще отслужи водосвет и ще освети обновената сграда на училището в 10:30 часа, ще раздаде на децата учебни помагала по вероучение. Час по-късно започва празничната програма с участието на Фолклорна формация „Славей“ и Формация „Леб и вино“.

Датата 24 септември ще остане в историята на санданското село Лешница! Защото хората тук сбъднаха една своя мечта. Врати ще отвори отново вековното училище, построено точно преди 100 години – през 1923 година. В сградата ще се помещава Неделно православно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към храм „Света Марина“, а на другия етаж ще се подреди музейна сбирка за миналото на населеното място.

„Благородната кауза завърши с успех, защото имахме много вяра, надежда и работа. Още на 24 септември ще проведем своя първи урок по вероучение. Вече има записани деца, някои от тях са от град Сандански. Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания“, заяви отец Димитър Илчев, който е идеологът за възраждането на затвореното преди години училище.

Сградата отвън и отвътре е изцяло реновирана. Боядисани са прозорците и вратите, монтирано е и новото остъкляване, положено е дюшемето. Доставено е и необходимото оборудване и за Неделното училище, и за музея.

Само преди 1 година сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене