РЕПОРТАЖ! Четем „Под игото“ над Банско 

Четем „Под игото“ над Банско 

„Ана Каренина“ и „Лолита“ са сред най-желаните книги. В жегите човек има нужда да остане сам със себе си в тишината и прохладата на планината с книга в ръка.

Това вече е напълно постижимо благодарение на новата горска библиотека в сърцето на Пирин, в местността Ролбана над Банско. В нея туристите могат да намерят десетки книги на различна тематика, с които да се отдадат на релакс под дебелите сенки на дърветата.

„Щастливи сме, че успяхме да осъществим целта си, за да зарадваме хората, които са дошли в Банско. Истината е, че няма библиотекар, но хората са достатъчно отговорни и се справят сами. Единственото условие е всеки да върне книгата, след като я прочете“, споделя Росен Баненски, директор на Национален парк „Пирин“. По думите му туристите често посещават библиотеката по обяд, когато е най-горещо, за да си починат.

„Има книги на български и на чуждестранни автори. „Под игото“ е страшен хит за планинарите, тъй като духът на романа се усеща още повече, когато се чете сред природата“, разказва Росен. По негови думи освен книгата на Иван Вазов сред най-желаните четива са „Ана Каренина“ и „Лолита“, а малчуганите могат да се насладят на „Пипи Дългото чорапче“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене