С тържествено църковно служение осветиха нов храм край с. Дъбница

След няколко годишен доброволчески труд и дарения, в неделния ден на хълма край гърменското село Дъбница, бе осветен нов параклис посветен на св. Архангел Михаил. Според местните предания, на това място тук е имало военна крепост на тракийското племе беси, части от която в момента са археологически обект. На крепостта е имало и светилище, на което траките са изпълнявали езически ритуали. Неизвестно кога и защо, но върху останките му, заселилите се по-късно тук християни, построили свой храм, който посветили на св. Архангел Михаил. Така нарекли и местността около храма.

Останките от тракийската крепост са археологически обект и за това инициаторите избрали да възстановят храма на сегашното място в близост до старото християнско светилище. Инициаторите на идеята са миряни от с. Дъбница, жителите на което са от различни вероизповедания и етноси, но в доброволните дарения за храма се включиха всички.

Новият параклис край Дъбница бе осветен от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим в съслужене с владишкия клир и църковния хор на митрополията. Многобройните кулинарни изкушения, произведения на изкуството, луксозни и ръчно изработени предмети за бита които миряните дариха на храма бяха разиграни на търг средствата от който ще бъдат ползвани за поддръжка на храма. Приготвеният на място курбан също бе осветен от митрополит Серафим и раздаден за здраве на миряните. Тържеството завърши с народно веселие което продължи до късният следобед а празничното настроение поддържаха обичани и популярни местни фолклорни изпълнители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене