Днес освещават новия храм край село Дъбница

Православният храм св. „Архангел Михаил“ в едноименната местност край гърменското село Дъбница днес се освещава. Божествената света литургия започна в 06:00 часа. Търгът на даренията ще е в 11:30 часа, а час по-късно ще се раздаде курбан за здраве на всички миряни. За хората от село Дъбница имаше и осигурен транспорт. По-късно през деня ще има музикална програма, за настроението на присъстващите ще се погрижат певецът Георги Жбантов и групата „Неврокопски гайдари”. Сбъдването на мечтата на местните християни се дължи на тяхната силна вяра, голям патриотизъм и завиден ентусиазъм.

В началото инициаторите смятали да построят параклис, но вдигнали църква – с олтар, иконостас и владишки трон.

На мястото на новия храм още по римско време е имало църква, която е разрушена от земетресение. Край постройката са направени красиви цветни алеи, чешма, три беседки за отдих на хората. Едната от тях е оборудвана с камина, за да може и зимата да приютява миряни. Направен е и детски кът за игра – монтирани са пързалка и люлка, скоро ще има и влакче за малчуганите. Наскоро се постави и автомитизирана поливна система за зелените площи. Осигурено е и видеонаблюдение с 9 камери, тъй като този оазис и на вярата, и на красотата трябва да се пази.

В село Дъбница има православна църква, която е вдигната през 1938 година. Осветил я тогавашният митрополит Борис. Новият храм е с отворени врати и всеки може да влезе, да запали свещ и да се помоли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене