Отмениха празника на Брежанския кестен

Традициония празник на кестените в с. Брежани е отменен от съображения за опазване здравето на населението и избягване струпването на много хора на едно място.

„Искаше ни се светът да е преодолял вируса и да продължим всички заедно да се събираме, да отрупаме площада на селото – с плодовете на есента и най-вече с кестеновите продукти, да седнем на големите трапези, да се хванем на хорото, да се усмихнем… Но, пандемията е факт. Както и славата на празника. Ако се обяви, десетки автобуси с туристи ще влязат в селото, празникът е обичан и посещаван от много хора и от общината, и от региона. И реално се застрашава здравето на местната общност. Мислено е и за „зелени коридори“, но не са възможни. Само като замирише на печени кестени или пък засвири оркестъръ, струпването е невъзможно да се избегне“– споделя Снежана Стоименова, председател на сдружение „Хора и традиции“.

Когато се поставят на везните празникът или здравето на местното населението, организаторите са категорични, че избират здравето.

Организаторите са категорични, че няма да изоставят традицията, но ще изчакат по-подходящ период, за провеждане на кулинарното събитие. Принципно идеите на сдружението за тази година са били0: срещи с писатели, детски празници, кулинарна изложба, богата концертна програма, художествен пленер, изложби и много други приятни занимания.

„Искаме да кажем на всички, които обичат празника на брежанския кестен, че сдружението няма да се откаже да го организира. Както няма да престане да търси възможности за неговото финансиране“, гарантира Румяна Панова. „Празникът на брежанския кестен е жив, защото е в сърцата на всички, които го създадохме и го превърнахме в емблема на Брежани,“ каза в заключение тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене