Областният управител на област Благоевград присъства на откриването на бюст-паметник на поета Димчо Дебелянов в гр. Плиска

Областният управител на област Благоевград – г-жа Мария Димова бе гост на откриването на бюст-паметник на поета Димчо Дебелянов на алеята на писателите в Плиска. В основата на паметника бе положена и пръст от родната къща на Дебелянов. Автор на бюста е скулпторът Павел Василев.

Бюст-паметникът бе открит от премиера акад. Николай Денков и директора на къщата музей на поета в Копривщица Кунка Неделева. „Излязла от дълбините на душата, лириката на Дебелянов вълнува от век насам със своята искреност и нежност, тази нежност, която толкова много ни липсва днес. А това сигурно е част от свещената магия на таланта, която Създателят дарява на малцина избрани“, сподели в речта си министър-председателят академик Николай Денков.

Областният управител Мария Димова положи венец на новооткрития бюст-паметник на Димчо Дебелянов и изказа своята признателност към Карен Алексанян, който е създал на културно-историческия комплекс Двор на Кирилицата – гр. Плиска – място, което пази спомена за първите просветители по нашите земи и почита творците, които пренасят азбуката през столетията.
На събитието присъстваха редица представители на Министерски съвет, на държавната и местна власт. Гости на откриването бяха министърът на труда и социалната политика – Иванка Шалапатова, както и министърът на образованието и науката – Андрей Цоков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене