Напрежение с политик от село Рибново в „Пирогов“: Защо поиска дете да бъде изведено от шокова зала? /ВИДЕО/

Мустафа Емин заплашил със здравния министър, ако не прегледат неговото

Напрежение с политик възникна в болница „Пирогов“. Медицинска сестра разказва, че Мустафа Емин от „Демократична България“ е поискал детето му да бъде прието в шокова зала, без да се съобрази, че там в момента има друго дете в спешно състояние.

Мустафа Емин е съветник на министъра на отбраната и политик от „Да, България“. Според медицинската сестра той е настоявал неговото дете да бъде прегледано по спешност, независимо, че в шоковата зала лекарите са се борили за живото на друго дете в спешно състояние.

Обучение за първа помощ: Академия за родители за реакция при инциденти с деца
Обучение за родителите ще има и през есента
Последва извинение от съпартийци на Мустафа Емин, както и позиции от две министерства.

За случая става ясно от статус във Фейсбук на Неда Диманова, която от близо 50 години е медицинска сестра в „Пирогов“. Разказ, който от болницата публикуват и на официалната си страница в сомиалната мрежа. В него сестра Диманова споделя за последното си нощно дежурство.

„Нощес в „Пирогов“ дойде Емин Мустафа с детето си. Държа се арогантно и скандално, като първоначално искаше да извадят от детска шокова зала дете в шок, за да влезе неговото, което беше с една малка раничка, заплаши с министъра на здравето, като не се съобрази, че той е работил в „Пирогов“ и можем да проверим“, пише медицинската сестра.

И още: „Попитах „господаря“ от Рибново, така ли си представя упражняването на властта, която му е дадена от нас – народа, и не се ли представя твърде неприемливо за поста, който твърдеше, че заема“.

В момента наблюдаваме пик на малки пациенти, обяснява д-р Явор Пукалски
Мустафа Емин е политик и учредител на Националния съвет на „Да, България“. Бил е кандидат за депутат от района на Кърджали. В момента е съветник на министъра на отбраната. bTV го потърси за коментар. „В среща съм, не мога да говора, ще звънна малко по-късно“, каза той по телефона.

Мустафа Емин не потърси екипа на bTV отново. От „Демократична България“ обаче заявиха, че в кратки срокове ръководните органи на партията ще вземат решение по случая. „Да, България“ не толерира каквито и да било прояви на арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции. Това е абсолютно несъвместимо с човешките норми и етичните правила на организацията“, се казва в тяхната писмена позиция.

С позиция излезе и Министерство на отбраната. „По повод на публикациите в медиите, свързани със съветника в политическия кабинет Мустафа Емин, Ви уведомяваме, че извършваме проверка на случая за установяване на истинността. Веднага след това ще бъдат предприети необходимите действия“, се казва в тяхната позиция.

Коментар имаше и от страна на Министерство на здравеопазването. „Приоритетността на пациентите, приети в лечебни заведения, се определя от лекуващите лекари според спешността на състоянието и не следва да зависи от обществена, политическа и каквато и да е друга принадлежност“, се казва в тяхната позиция.

А от „Пирогов“ заявяват: „Болница „Пирогов“ е обслужвала и продължава да обслужва всеки преминал прага ѝ пациент по установени, важащи за всички, медицински правила. Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб както на пациентите, така и на медицинските екипи. Тъжно е когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене