ФОРУМ „БАНСКО – ПОРТАЛ ВЪВ ВРЕМЕТО“

Наследници сме на необикновено богато културно-историческо наследство, което само по себе си е една загадка. Тя се съдържа във въпроса: как тъй през Българското възраждане, Банско се превръща в културен и просветен център на народността ни и на нейния духовен кипеж, по какви пътища се стига до създаване на книжовна и художествена школи, откъде черпят своя исторически и интелектуален потенциал Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и още много просветени банскалии между ХVІІІ и ХХ век?!Нима този бляскав период няма своята предистория?! И ако има, как се разкрива тя, по какъв начин се разбулват мистериите на древността?!

Отговорите на някои от тези въпроси ще бъдат дадени от участниците във форума „Банско – портал във времето“, който ще се проведе на 31 август в курортния град.
Събитието е в памет на Владимир Баряков – дългогодишен музеен специалист и археолог, поставил началото на археологическите проучвания в региона. Провежда се по идея на Програма „Произведено в България“ с активното съдействие на община Банско и Музейния комплекс в града.

ПРОГРАМА
1. Светла Барякова – „За Банско“
2. Д-р Катя Меламед – „Банско: началото“
3. Проф. Румяна Конева – „Банско – средище на нашето общуване със света“
4. Д-р Веселин Хаджиангелов – „Размяната на мобилни изложби между Самоков и Сараево – търсене на международна интеграция и общото културно – историческо минало на Балканите“
5. Арх. Людмил Леонидов – „Банските къщи – крепости“
Кафе пауза
1. Д-р Светла Петрова – „Приказка за „Безименния град“
2. Светлана Дяконова – Арсен – „За името на „Безименния град“
3. Д-р Светла Петрова – „Ситан кале – пътна станция и митнически пост между провинциите Тракия и Македония“
4. Илиян Бучков – „Божият народ“
5. Иван Лишков – „ Древни иновации и съвременни биотехнологии, съвместно – благодарение на археология и научни интердисциплинарни изследвания“

Начало: 13:00 часа
Тържествена зала на читалище „Никола Вапцаров“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене