Проф. Рачев каза до кога ще става за море и кога ще ни стане по-хладно

На 1 и 2 септември ще има освежителен дъжд и въпреки всичко температурите ще останат по-високи от нормалното, прогнозира той

Лятото си върлува с пълна сила, ще продължи така до вторник-сряда. От сряда нататък ще се понижат температурите, но в рамките на няколко градуса. На 1 и 2 септември ще има освежителен дъжд и въпреки всичко температурите ще останат по-високи от нормалното.

Това каза в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев.

За тези, които за решили да ходят на море, нямат никакви проблеми, добави той.

Много голям пожар в района на Александруполис. Посоката на вятъра е от североизток, в резултат на това пожарът не достигна границата на България. Тези дни вятъра ще отслабне и пожарникарите ще си свършат работата. Там е страшно, има загинали хора, разкри Рачев.

Има граждански арести, за хора които взимат властта в ръцете си, които са насочени срещу мигрантите, които правят умишлени палежи, добави той.

При всички положения и в останалата част на Гърция, където има също много пожари, се разбра , че 99% са с човешко участие, волно или в повечето случаи с пълен умисъл, разказа Рачев.

„Това не се диша, това е тотално замърсяване. Хората, които се борят с пожарите са поставени пред много високи рискови фактори. Това е повърхностен пожар, горят горната част на дърветата, този пожат не се гаси. Разпространява се с 30 км в час. Само просеките му пречат.

Гори смолата, а не самото дърво“, каза още той.

Продължавайки с прогнозата Рачев прогнозира, че над Западна Европа е сравнително по хладно, а от юг идва топъл въздух. Балканите са затиснати от топла вълна.

Август месец е с градус 1.3 е над нормата, а спрямо миналия век е с 3 градуса над нормата, отбеляза още Рачев.

Климатологът коментира и бурята с градушка, застигнала Горна Оряховица.

„В Горна Оряховица проблема е сравнително локален, затисна ги ядро, релефът създаде възможност за това мощно отичане на водата. Днес мисля, че нещата ще се подобрят. Не се очакват съществени валежи. София –  събота, неделя и понеделник говорим за 34-35 градуса.

Това си е съществена топлина. Във вторник ще започне да прониква по-хладен въздух. Сряда и четвъртък ще останат малко под 30 градуса. Сливен е едно от малкото мета където са изпълнени месечните норми на валежжите. Сухо е. В Югозиточна България в половинметровия почвен слой няма никаква влагха.

Слънчев бряг. Кой знае какво няма да настъпи до пети-шести. До 15 септември няма да се усети кой знае каква съществена разлика. Земята обаче е суха и всичко отива за затопляне на въздуха“, каза Рачев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене